4
dec
2017
Hits jaren 2000

50 nummers die mijn tienerjaren doen herbeleven – Hits jaren 2000

Muziek roept herinneringen op. In het bijzonder als deze muziek stamt uit je tienerjaren. Als ik een nummer hoor uit de jaren 2000 voel ik als het ware de sfeer uit die periode. Ik ben geboren in 1991, dus nummers die uitkwamen tussen 2003 en 2009 komen recht uit mijn tienerjaren. Vandaag deel ik 50 nummers die me mijn tienerjaren doen herbeleven. Ze zijn helemaal niet in chronologische volgorde weergegeven, maar in de volgorde waarin mijn associaties ze naar boven bracht. Deze blogpost schrijven ging bijzonder traag, want ik wilde zo vaak het liedje nog eens volledig herbeluisteren. Maar hier zijn ze dan toch:

Hits jaren 2000

1. Britney Spears: Toxic

Dit nummer heb ik ooit geplaybackt toen ik in het 2de middelbaar zat voor een les Latijn. Neen, Latijnse teksten komen er niet in voor, maar we mochten voor een groepswerk onze eigen God toevoegen aan de Griekse en Romeinse mythologie. Mijn vriendinnen en ik kozen voor ‘Godin van de Diva’s’. Eén vriendin was de godin, ik was de diva, en nog een andere vriendin zorgde ervoor dat de diva hulp kreeg als ze zich tot de Godin van de Diva’s wendde. Dit nummer van Britney Spears hoorde bij de act van de ‘diva’, en ken ik bijgevolg volledig vanbuiten.

2. Britney Spears: Everytime

Op het einde van mijn eerste jaar middelbaar domineerde dit nummer de hitlijsten. Ik vond het een mooi nummer, dat paste bij een korte verdrietige periode.

3. Destiny’s Child: Lose my breathe

O wat wilde ik graag kunnen dansen als de meiden uit Destiny’s Child! Eerst begreep ik de tekst als ‘Lose my bread’, en ik vroeg me af waarom ze zo in ontbering moesten leven. Dit heb ik toen aan niemand verteld, want ik schaamde me zo voor mijn misinterpretatie.

4. Destiny’s Child ft. Lil Wayne: Soldier

Dit nummer stamt ook uit de tijd dat ik nog niet veel van de Engelse taal begreep. Maar ik vond het een leuk deuntje. Grappig trouwens dat Lil Wayne ook meezingt in dit nummer. Jaren later realiseerde ik me dat.

5. Jennifer Lopez ft. LL Cool J: Control Myself

Dit nummer is niet zo lang een hit geweest, maar wat zong ik het graag! Vooral een Franse versie die ik samen met een vriendin had gemaakt. Tja, we namen onze talenkennis serieus zeker?

6. Kelis: Trick Me

Zo’n relaxed nummer. Ik zat in het tweede middelbaar toen ik vaak met dit nummer in mijn hoofd zat.

7. Ciara: Goodies

Pieuuuw-ieeuw Pie Pie Pieeeeuuw-ieeeuw. Hoor ik dit, dan word ik meteen in de tijd terug gekatapulteerd.

8. 50 cent: Candy Shop

Ik weet niet of ik zo blij zou zijn moest mijn dochter van 14 jaar dit meezingen, maar toen vond niemand dit raar. We zongen het zelfs voor de grap in de klas, en het speelde op de speelplaats. Legendarisch, dit nummer.

9. 50 cent: Just a lil bit

Als tienermeisje kon ik de muziek van 50 cent best smaken. Die rap, dat vond ik wel stoer.

10. The Game: This is how we do

Ik heb echt een rap-periode gehad als ik het achteraf bekijk.

11. OutKast: The way you move

Ik herinnerde dat er giraffen in de savanne wandelden in dit clipje. Nu ik het nog eens terugbekijk, blijkt het één giraf, één olifant, en een heleboel vrouwen te zijn.

12. OutKast: Hey Ya!

Shake it like a polaroid picture! Ik was FAN!

13. Sean Kinston: Beautiful Girls

Aan dit liedje heb ik zoveel mooie herinneringen. Bram had toen net zijn rijbewijs, en we reden samen in de auto van zijn ouders rond terwijl dit liedje door de boxen schalde.

14. Jeckyll & Hyde: Freefall

Je bent niet jong geweest in de jaren 2000 als je de jump-trend niet meegemaakt hebt. Jongens en meisjes droegen Lacoste-petjes en zakjes, en gingen jumpen op deze stijl muziek.

15. Gwen Stefani: Hollaback Girl

Ik was vooral fan van het b-a-n-a-n-a-s gedeelte.

16. O-Zone: Dragostea din tei

Niemand begreep er een woord van, maar iedereen zong het luidkeels mee.

17. t.a.T.u: All the things she said

Een opmerkelijk duo, waarover ik ooit het volgende heb opgeschreven in een zelfgemaakt tijdschriftje: “t.a.T.u wil voor het Russisch presidentschap gaan, maar hun leeftijd laat dit helaas niet toe. Zelf reageren ze met: “Als je onze leeftijden samentelt zijn we toch oud genoeg?”

18. The Rasmus: In the Shadows

Ja, ik was één van die meisjes die fan was van The Rasmus. Het haar, de donkere make-up… hoe cool was dit toen allemaal niet?!

19. Tokio Hotel: Monsoon

Een aantal jaar later was Tokio Hotel aan de beurt om het hart van menige tieners sneller te laten slaan. Zelf voelde ik er geen bijzondere affiniteit mee, maar wat een monsterhit was Monsoon toen!

20. Linkin Park: Numb

Ik weet nog dat ik de videoclip toen aangrijpend vond, omdat er pestscenario’s in verwerkt zitten.

21. Eminem: Lose Yourself

De teksten waren meestal te snel om ze goed te kunnen begrijpen, maar ik kon de nummers van Eminem erg waarderen.

22. Eminem: Ass Like That

Dit nummer is in tegenstelling tot het vorige, meer een humoristisch nummer. Vooral de poppen in de videoclip zijn me bijgebleven.

23. The Black Eyed Peas: Where Is the Love

Met dit nummer heb ik The Black Eyed Peas leren kennen. Ik leg het nu soms nog op als een gebeurtenis me aangrijpt. Na de aanslagen van 22 maart heb ik het bijvoorbeeld beluisterd.

24. The Black Eyed Peas: My Humps

Weer zo’n liedje dat ik van achteren naar voren mee kon zingen. Eigenlijk wou ik gewoon Fergie zijn denk ik.

25. Greenday: Wake me up when September ends

Dit was mijn lievelingsnummer van Greenday. Mijn broer had het op zijn mp3-speler, en ik beluisterde het heel graag.

26. The Pussycat Dolls: Don’t Cha

Ik had een poster van The Pussycat Dolls in mijn slaapkamer hangen. Maar eigenlijk wist iedereen dat het alleen Nicole Scherzinger was die echt goed kon zingen.

27. The Pussycat Dolls ft. will.i.am : Beep

Dit zong ik zo graag samen met mijn vriendinnen. Mét de ‘beep’ uiteraard!

28. Gwen Stefani: Cool

De muziek en de videoclip vond ik beide prachtig. Nu bekijk ik het nog steeds graag.

29. No Doubt: It’s my life

Het staat vast dat Gwen Stefani creatieve manieren heeft om haar minnaars te vermoorden. En ze zag er zo rijk en meedogenloos uit. Fascinerend vond ik het.

30. Jamelia: Superstar

Door dit nummer wou ik zelf een popster worden geloof ik.

31. Sugababes: Push The Button

Wekenlang zat ik met dit nummer in mijn hoofd. Ik zat toen in het 3de middelbaar, en ik kon het voornamelijk in de Franse les niet uit mijn hoofd krijgen. Nochtans komt er geen woord Frans in voor.

32. Madonna: Hung Up

Met dit nummer hangen er heel veel emoties samen. Op het einde van 2005 was dit een grote comeback-hit van Madonna. Dit is de periode waarin ik een koppel werd met Bram. Een mooie tijd waar ik met warme herinneringen aan terugdenk.

33. Blink 182: I Miss You

Een mooi nummer met een donker randje. Ik heb het altijd mooi gevonden.

34. Britney Spears ft. Madonna: Me against the music

De combinatie van Britney Spears en Madonna was een gouden idee. Als ik het op de radio hoorde in de auto hoopte ik dat het afgelopen zou zijn voor ik uitstapte. Toen hadden we nog geen draadloze internetverbinding thuis, dus het zelf eventjes opzoeken was geen optie.

35. Beyoncé ft. Sean Paul: Baby Boy

Dit vond ik exotisch klinken. Het temperament van Beyoncé en Sean Paul samen, dat stond garant voor zwoele muziek!

36. Beyoncé: Naughty Girl

Dit nummer zong ik graag mee, en dan liefst zo zuiver mogelijk in een ruimte waar het geluid weergalmde, voor een optimaal effect. “Een popdiva zijn, daar zou ik wel mee kunnen leven,” dacht ik toen.

37. Beyoncé ft. Slim Thug: Check on it

De truc was om het volledige refrein in één adem door te zingen.

38. Kylie Minogue: Slow

Het beeld van de blauwe handdoek aan het zwembad zou ik nooit kunnen vergeten.

39. Rihanna: Pon de Replay

Het eerste nummer van Rihanna. Het begin van een tijdperk! Ik was een grote fan, en ging samen met mijn mama naar haar eerste concert in België. Ik herinner me nog dat ik de dag erna een toets voor het vak Godsdienst had, en ik in de auto op weg naar Vorst Nationaal de leerstof aan het studeren was. Het was een superleuke avond, een herinnering waar ik met plezier aan terugdenk.

40. Bloodhound Gang: Uhn Tiss Uhn Tiss Uhn Tiss

Met een mengeling van weerzin en fascinatie keek ik naar de videoclip.

41. Rihanna: Unfaithful

Dit nummer zong ik ook graag op de fiets op weg naar huis. Een dramatisch nummer helemaal vanbuiten zingen langs straat was blijkbaar één van mijn favoriete activiteiten.

42. Rihanna: Umbrella

Ik had hier nog veel meer nummers van Rihanna kunnen plaasten, maar ik heb me ingehouden. Umbrella was één van haar grote hits in die tijd.

43. Katy Perry: I kissed a girl

“Wat is een chap stick?” vroeg ik me af. Alleszins iets heel anders dan een ‘chopstick’, wat ik initieel verstond.

44. Lady Gaga: Pokerface

Aan het einde van de jaren 2000 verscheen Lady Gaga op het toneel. Dit is één van haar grootste hits.

45. Justin Timberlake: SexyBack

Justin Timberlake had heel wat hits in deze periode, maar deze is mij het meest bijgebleven.

46. Chris Brown: Run It

Met dit nummer brak Chris Brown door. Toen nog een ontdekking in muziekland, nu een vaste waarde bij heel wat hiphopnummers.

47. Akon: Lonely

Geef maar toe, jij zong dit ook mee met dat grappige stemmetje.

48. Ashanti: Only You

Dit is geen zo’n bekend nummer, maar het is een liedje dat voor mij onlosmakelijk met mijn vroege tienerjaren verbonden blijft.

49. Mario: Let Me Love You

Ik weet niet of Mario nog andere nummers heeft uitgebracht, maar dit vond ik een heel fijn nummer. Voor de verandering eens geen stoerdoenerij, maar lieve teksten.

50: Kevin Little: Turn Me On

Ik eindig met één van de vrolijkste en meest zomerse nummers ooit. Leg dit op, en ik heb meteen zin om te dansen op een strandfeestje. Hier word je toch instant blij van?

Aan welk nummer heb jij veel herinneringen?

Ik weet dat ik heel wat artiesten en nummers overgeslagen heb, maar ik heb mezelf gelimiteerd tot 50 nummers. Was jij ook een tiener in de jaren 2000? Aan welk nummer heb jij veel herinneringen? Welk nummer moet er volgens jou zeker in?

You may also like

Bloggen
Ben ik gestopt met bloggen?
dertig jaar
Is 30 jaar worden moeilijk?
2020
In 2020 heb ik kruimels van tafel opgeveegd
hoe is mama zijn echt?
1 jaar mama zijn: hoe is het écht?
Fietsen door de bomen in Limburg
Een update: hoe heb ik de tijd in mijn verlof besteed?
Doctoraatsverdediging
Mijn doctoraatsverdediging: hoe ik me die dag echt voelde

15 Responses

 1. Grappig, bij sommige dacht ik echt dat ik het nummer niet kende maar al direct na het begin, kwam het weer boven. Leuk lijstje zo! Ik ben zelf van 1974 en voor mij hangt echt de muziek van Michael Jackson en George Michael samen met mijn tienerjaren.

  1. Haydée

   Kom ik ook vaak tegen Wanda! Ach ja, dat is inderdaad een andere muzikale periode, maar het effect van de tiener-herinneringen is er ook. 😉

 2. Ik kom uit hetzelfde jaar, goed jaar hé?, en ik denk dat ik 80% op deze lijst zelf grijsgedraaid heb. Ik denk dat veel meiden uit onze generatie dat wel hebben. Ik was niet zo van de 50 cent, The Rasmus en Tokio Hotel maar Britney, Destiny’s Child, Outkast e.d. heb ik ook veel geluisterd. Leuke lijst!

 3. Nou, bij al deze nummers komen voor mij middelbare school herinneringen naar boven! De ene herinnering is leuker dan de andere haha. Heerlijk om soms zo terug in de tijd te gaan.

  1. Haydée

   Haha, ik kan me er iets bij voorstellen! Ja hé, je keert echt terug in de tijd bij het horen van die muziek. 😀

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.