24
jun
2019
zwangere vrouw

4 plaatsen waar je als zwangere vrouw vreemd wordt aangekeken

Complimenten en positieve aandacht vinden de meeste vrouwen erg fijn tijdens de zwangerschap. Helaas is niet alle aandacht zo positief. Er zijn plaatsen waar je het risico loopt om aangestaard te worden. Dit artikel schrijf ik om aan te tonen dat je niet alleen bent, en om je te overtuigen om te blijven doen waar jij je goed bij voelt. Zolang je je eigen gezondheid of dat van de baby niet in gevaar brengt, mag je als zwangere vrouw gaan en staan waar jij wilt!

1. Alleen op restaurant

Alleen op restaurant gaan kan sowieso een uitdaging zijn. Hoewel ik vind dat iedereen het eens moet proberen (echt waar!), kan het een beetje ongemakkelijk zijn als je als zwangere vrouw alleen gaat eten. Niet dat me dat in de toekomst gaat tegenhouden hoor. Alleen zag ik dat de mensen extra nieuwsgierig waren naar wat ik in mijn eentje op restaurant kwam doen. Eten natuurlijk. Maar ergens kreeg ik sterk het gevoel dat ze aan het speculeren waren.

Twee weken geleden ging ik alleen lunchen op het terras van een restaurant. Ik ging me niet ergens in een hoekje verstoppen, maar zat vooraan waar ik een goed zicht had op de passerende mensen. Alle hoofden van mijn mede-restaurantbezoekers draaiden mijn kant uit terwijl ik mijn geprefereerde tafel aanwees aan de ober. Gaat er een tragisch verhaal schuil achter deze lunch? Is dit soms een vrouw die een afspraak heeft met een ex-minnaar en nu het nieuws als een bom zal droppen? Of is ze zodanig onuitstaanbaar geworden door zwangerschapshormonen dat niemand nog in haar gezelschap wil vertoeven? Neen hoor, ik ben gewoon een vrouw die duizend kilometer van huis is voor haar werk, en honger heeft.

2. Alleen in de luchthaven

Waar ik in gezelschap van mijn man nog de ene na de andere vriendelijke blik kreeg op de luchthaven, en de complimenten me om de oren vlogen (vat je hem, vliegen?), was dit een week later volledig anders. Een week na de vliegreis met mijn man, zat ik alleen op een vlucht voor een werkbezoek. Tijdens het inchecken van mijn bagage en tijdens het aanschuiven bij security staarde bijna iedereen naar mijn buik, en kreeg ik meewarige blikken toegeworpen. Geen glimlachjes of korte gesprekjes meer. Net als op restaurant kreeg ik het idee dat ze zich allemaal spectaculaire scenario’s in het hoofd haalden. Misschien was ik wel op de vlucht voor de vader van het kind? Of misschien mocht mijn omgeving niet ontdekken dat ik zwanger was, en ging ik naar het buitenland op zoek naar een nieuw bestaan? Hoe dan ook, ik voelde me echt bekeken op de luchthaven. Terwijl een zwangere vrouw perfect mag vliegen in het tweede trimester. Ook als dit alleen voor haar werk is.

Lees ook: zo vertrek je optimaal voorbereid op congres: 7 checks

3. Op het openbaar vervoer

Alle plaatsen waar grote groepen mensen zich verplaatsen zijn eigenlijk plaatsen waar je vreemd wordt aangekeken. Op de trein valt dit goed mee, maar op trams is dit een ander verhaal. Mensen kijken soms echt kwaad als je met een dikke buik de tram op stapt. Waarom? Vinden ze het soms onverantwoord om het openbaar vervoer te nemen als zwangere vrouw? Of vinden ze het vervelend dat ze nu moreel verplicht zijn om hun plaats af te staan? Geen idee. Ik voel me alleen soms echt bekeken op het openbaar vervoer. En dat van die plaatsen afstaan blijkt in de praktijk tegen te vallen. Als de tram overvol zit, kijken veel mensen gewoon snel de andere kant uit als ze zien dat je rondkijkt op zoek naar een plaats, en doen ze alsof ze niet zien dat je met een zwangere buik je evenwicht probeert te bewaren. Toch probeer ik me daar niet al te druk om te maken, want het is natuurlijk mogelijk dat sommige mensen zelf ook heel hard een zitplaats nodig hebben voor iets wat minder zichtbaar is.

Lees ook: in de trein werken: hoe doe je dit efficiënt?

4. In de fitness

Toegegeven, sinds mijn zwangerschap ga ik minder vaak naar de fitness. Er is een periode geweest dat ik erg ziek was, en nu zijn mijn bezoekjes minder frequent en korter. Maar ik blijf wel in beweging! Ik ben al heel mijn leven een sportief persoon geweest, en ga nu niet plots volledig veranderen omdat ik een kindje verwacht. Mijn artsen hebben me ook allemaal groen licht gegeven om een lichte vorm van sport te beoefenen (lees: ik sta gewoon even op de crosstrainer en train wat spiergroepen in mijn armen en benen), en wetenschappelijk onderzoek toont zelfs aan dat dit gezond is voor moeder en kind. Toch lijken heel wat mensen hier een andere mening over te hebben. Ik zie hoofden draaien als ik mijn sporttas in mijn locker ga steken, en heb zelfs al mensen mekaar zien aanstoten toen ze mij zagen. Ik probeer me hier weinig van aan te trekken, en te blijven doen waar ik me goed bij voel.

Besluit

Kortom, als zwangere vrouw moet je soms wat starende blikken trotseren. Laat je dit echter niet tegenhouden om de activiteiten uit te voeren die jij wilt! Nogmaals: zolang je je eigen gezondheid of dat van de baby niet in gevaar brengt, mag je gaan en staan waar je wilt.

Kreeg jij vreemde blikken tijdens jouw zwangerschap? Laat het zeker weten in een reactie!

zwangere vrouw openbaar

Photo by Lisa Fotios from Pexels

You may also like

zwangere vrouw
Hoe een zware zwangerschap mij toch een ontzettend groot voordeel heeft opgeleverd
Mijn onwaarschijnlijke hoogtepunten uit 2019
Huisje in Toscane
Zo ontsnap je aan de hectiek van alledag: een verblijf middenin de natuur
Vrijheidsbeeld
Deze 4 zaken moet je weten voor je naar de Verenigde Staten op zakenreis vertrekt
hyperemesis gravidarum
Mijn hel tijdens de zwangerschap: hyperemesis gravidarum
Zwangerschapskleedje blauw
Waar vind je mooie zwangerschapskledij? Mijn beste adresjes

2 Responses

  1. Wat grappig om te lezen. En ernstig tegelijk. Dit artikel maakt je bewust van wat we als mensen allemaal denken zonder iets te weten van een ander.

    1. Haydée

      Ja, ik denk dat mensen snel veronderstellingen maken in een situatie die hen vreemd voorkomt. Het zou wel grappig zijn om eens voor een dag te kunnen horen wat iedereen denkt. 😀

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.