17
jun
2019
Single happy end

Verfrissend: romans met een single ‘happy end’

Eén van de dingen waar ik echt van kan genieten is het lezen van een goed boek. Liefst buiten in het gezelschap van een stralend zonnetje en zomerse geluiden als een grasmaaier of spelende kinderen. Het genre maakt me eigenlijk niet uit: ik verslind detectives, historische romans, thrillers, chicklits, waargebeurde verhalen, en alles daartussen. Ik kan net zo goed van een literair meesterwerk genieten, als van een grappig romannetje met een voorspelbare afloop.

Single happy end

Laatst las ik twee romans die me op een positieve manier verrast hebben. Ze hadden zoals zoveel boeken in het genre een ‘happy end’, maar in tegenstelling tot de klassieke roman was dit niet met een partner. De laatste twee boeken die ik las waren er beide één met een happy end waarbij het hoofdpersonage van het boek ervoor koos om single te zijn. Op de een of andere manier heeft een boek traditioneel gezien pas écht een ‘happy end’ als het vrouwelijke hoofdpersonage na het overwinnen van een aantal moeilijkheden en misverstanden een relatie heeft met haar object van verlangen. Ik vond het verfrissend om een ‘happy end’ te lezen waarbij geluk ook eens op een andere manier ingevuld wordt. Hoewel eerst genoemde moeilijkheden en misverstanden in mijn gelezen romans zeker een plaats krijgen doorheen de verhaallijnen, kiest het hoofdpersonage er uiteindelijk bewust voor om single te zijn. En die keuze bevalt haar prima.

Als je niet van spoilers houdt, lees dan niet verder, want ik ga hieronder de titels van de boeken benoemen. Al is het enige wat ik verklap de relatiestatus van het hoofdpersonage aan het einde van het boek. Andere details mag je helemaal zelf ontdekken! Een grappig toeval: ik las die boeken vlak na mekaar, na afgelopen jaren bijna uitsluitend boeken te hebben gelezen met een ‘happy end’ waarbij het hoofdpersonage uiteindelijk een relatie heeft.

De romans

De twee romans die ik las zijn ‘Hot Mess’ en ‘Valentina’s Schoenen’. Deze romans gaan over de levens van single vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie (eind de twintig, begin de dertig), en de typische thema’s die bij deze levensfase horen. Vriendschap, familiekwesties, de uitbouw van een carrière of passie, financiële keuzes en verantwoordelijkheden,… én het aangaan van romantische relaties. Alleen is dit laatste voor de hoofdpersonages niet allesbepalend om een gevoel van geluk of zelfwaarde te ervaren. Want daar zit net het probleem in hoe mensen naar singles (en in het bijzonder single vrouwen) kijken. Het probleem is niet dat we een romantische relatie naar waarde schatten (ik vind mijn relatie ook een belangrijke bron van geluk), maar dat we geluk er onlosmakelijk mee gaan koppelen. En dit is jammer, want er is zoveel in het leven dat waardevol is.

Lees ook: single vrouwen, dit wens ik jullie toe

Hot mess

‘Hot mess’ gaat over het leven van Ellie, een single vrouw die niet helemaal gelukkig is op haar werk, en door haar omgeving onder druk gezet wordt om de tinderdates aan mekaar te rijgen. Ze onderneemt een aantal hilarische volwassen en minder volwassen acties, in een poging haar leven iets meer volgens haar wens te laten verlopen. De smeuïge details worden volop met de lezer gedeeld, alsook haar vreemd mailverkeer.

Hot Mess

‘Hot Mess’ – Lucy Vine

Valentina’s Schoenen

‘Valentina’s Schoenen’ gaat over het familiebedrijf waarin Valentina haar droom najaagt om een succesvol schoenenontwerpster te worden. Het verhaal bevat een aantal ingrediënten die ik voortreffelijk weet te smaken: schoenen (uiteraard), New York, en heerlijk Italiaans eten. Ik had tijdens het lezen voortdurend zin in Italiaanse delicatessen, of om zelf heerlijke pasta’s te bereiden. Spannend wordt het nooit, maar herkenbaar en vermakelijk des te meer.

Valentina's Schoenen

Valentina’s Schoenen – Adriana Trigiani

Single happy end

Photo by S O C I A L . C U T on Unsplash

You may also like

Best gelezen artikelen
De 7 best gelezen artikelen van 2018
doctoreren
“Je weet pas wat doctoreren is als je het zelf meemaakt.” | Waarom je hart luchten bij collega’s fijn is
Carrièrevrouw
Waarom slimme vrouwen geen lief vinden + waarom dit compleet absurd is
Meest Gelezen Artikelen
100 artikelen: de top 5 meest gelezen artikelen op Work in Heels
Kill your darlings
Kill your darlings: schrap als een expert in je eigen tekst
Waarde Single Vrouwen
Single ladies, dit wens ik jullie graag toe

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.