24
jan
2017
work in heels

Een vlieg op de muur: 24-01-17 | geluksmomenten uit een typische doctoraatswerkdag

Veel mensen weten dat ik aan de universiteit van Antwerpen werk aan een doctoraat. Je kan ook altijd eens mijn ‘over mij’-pagina raadplegen. Ik ben heel gelukkig met mijn werk, en kan veel leuke aspecten van mijn job opnoemen. Ik neem jullie graag mee in enkele geluksmomentjes van mijn werkdag. Kom je mee als vlieg op de muur?

Lees ook: 7x vooroordelen over doctoreren

Geluksmoment 1: Om 6u30 gaat de wekker. Ik geniet samen met mijn man rustig van een ontbijt met een muziekje op de achtergrond. Daarna kleed ik me aan en maak ik me klaar voor de komende werkdag.

Geluksmoment 2: Vandaag neem ik de trein van Gent naar Leuven. Ik besluit om mijn tijd te besteden aan data-analyse en haal mijn laptop uit mijn tas om te ontdekken dat mijn batterij helemaal plat is. Juist, dat ben ik gisteravond nog vergeten. Eigenlijk voel ik me best moe, en ik kan het uur op de trein ook gebruiken om wat uit te rusten. Ik val in slaap en word pas wakker voorbij Brussel waar ik een mooi besneeuwd landschap aan mij voorbij zie glijden. Wat fijn om goed uitgerust en met zo’n mooi beeld aan de dag te beginnen.

Geluksmoment 3: De trein van mijn collega komt wat later aan, en ik bedenk dat ik mezelf wil trakteren op een heerlijke Starbuckskoffie tijdens het wachten. Caramel Macchiato! Op mijn tafeltje ligt toevallig een Metro. Zo wordt het wachten wel heel aangenaam.

geluksmoment typische doctoraatswerkdag

Geluksmoment 4: Ik wandel samen met mijn collega met mijn koffie in de hand naar de vergaderruimte, en we brengen mekaar op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen ons onderzoek en daarbuiten. Ik prijs mezelf gelukkig om met zulke fijne mensen te mogen samenwerken.

Geluksmoment 5: de vergadering verloopt vlot, en er worden zaken afgesproken die het project vooruit doen gaan. Oplossingen bedenken, samenwerkingen aangaan, deadlines afspreken,… ik houd van het gevoel dat de dingen opschieten. En zie ik daar een lekkere appel blinken?

geluksmoment typische doctoraatswerkdag

Geluksmoment 6: in de namiddag woon ik een voorstelling bij van nieuw materiaal voor de volgende fase in het project. Wat ziet het er interessant uit! De voorstelling ligt buiten mijn eigen expertiseveld, maar dit neemt niet weg dat het fascinerend is om nieuwe dingen bij te leren.

typische werkdag doctoraat

Geluksmoment 7: ik wandel met mijn collega terug naar het station. We bereiden alvast de volgende werkdag voor door een plan van aanpak voor te stellen voor ons gezamenlijk overleg. We werken samen aan een artikel over motivatie, en je raadt al dat ik er helemaal gemotiveerd door geraak! Ik kijk al uit naar morgen. Het wordt ongetwijfeld een leuke en productieve dag.

Geluksmoment 8: nu de batterij van mijn laptop volledig opgeladen is, kan ik werken in de trein. Zoals je uit de blogpost over tips voor werken in de trein kan afleiden, is dit één van mijn favoriete activiteiten tijdens het pendelen. Een uur lang ongestoord kunnen doorwerken zonder de afleidingen van het wereldwijde web? Yes please!

typische werkdag doctoraat

Geluksmoment 9: eens thuisgekomen open ik Outlook zodat de mails in ‘postvak uit’ automatisch verzonden worden. Ik schrijf deze blogpost, en zorg dat die zo meteen online komt. Het schrijven van deze blogpost is alweer een geluksmoment op zich.

Natuurlijk zijn mijn werkdagen niet alleen rozengeur en maneschijn. Net als iedereen struikel ik wel eens bij het nemen van een horde en beland ik met mijn neus hard op de grond. En heel af en toe heb ik een echte baaldag. Maar meestal lijken mijn werkdagen op mijn jas toen ik vandaag door de sneeuw wandelde: gespikkeld met geluksmomentjes.

Wat was jouw geluksmomentje vandaag?

Lees ook: hoe ondernemerschap onmogelijk gemaakt voor doctoraatsonderzoekers

You may also like

Doctoraatsverdediging
Mijn doctoraatsverdediging: hoe ik me die dag echt voelde
zwanger worden tijdens doctoraat
Zwanger worden tijdens je doctoraat. Een goed idee?
Doctoraatsverdediging
Ik ben doctor!
Uitnodigen doctoraatsverdediging
Wie moet je uitnodigen op je doctoraatsverdediging? Zo stel je een complete gastenlijst samen
Fietswiel
Mijn ervaringen met transport naar het werk
Impostersyndroom Doctoreren
De mislukte onderzoeker

2 Responses

  1. Annemie

    Topteam!! Prijs mezelf ook heel gelukkig om met jou te kunnen samenwerken! Jou non-stopenthousiasme werkt altijd zo aanstekelijk! 😀

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.