20
jan
2017
Loopbaanbegeleiding ervaringen

Mijn ervaring met loopbaanbegeleiding

Wat is loopbaanbegeleiding?

Wat is loopbaanbegeleiding en wat kan je ermee doen? In dit artikel vertel ik over mijn ervaring met de loopbaanbegeleiding van Braingain.

Van een diploma wordt wel eens gezegd dat het een ticket is tot de arbeidsmarkt. Stel je voor dat je in een groot station staat, en dat je met veel moeite een treinticket hebt kunnen bemachtigen. Je hebt lang aangeschoven aan het loket, misschien heb je eerst wel de verkeerde wachtrij gekozen (sorry, alleen internationaal verkeer hier!) en uiteindelijk heb je voldoende geld bij elkaar geschraapt om dat felbegeerde ticket te bemachtigen. Met een beetje geluk mis je de trein niet, en vind je meteen het juiste perron. Je kunt dit vergelijken met het behalen van een diploma. Je hebt veel tijd en moeite geïnvesteerd in je studies, en hebt als alles goed gaat op het einde van het traject je diploma behaald. Je bent klaar om de arbeidsmarkt te betreden. De een vindt snel een job, de ander moet zich meer moeite getroosten. De trein komt uiteindelijk het station binnengereden, de reis kan beginnen! Het is goed om tijdens je reis te blijven nadenken over je traject. Je wilt toch niet in slaap dommelen en helemaal niet genieten van de reis, of zelfs erger: verplicht worden in het verkeerde eindstation uit te stappen?

Loopbaanbegeleiding is een ervaren reiziger die eventjes naast je komt zitten en samen met jou de verdere route bespreekt. Die reiziger kent stations waarvan je nog nooit gehoord hebt, en kan zelfs een aantal alternatieve routes voorstellen. De mogelijkheden zijn eindeloos, en de reiziger probeert samen met jou uit te zoeken welke reisweg het beste bij jou past.

Mijn ervaring met loopbaanbegeleiding

Ikzelf volgde een tijdje geleden loopbaanbegeleiding bij Braingain. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een hoog opleidingsniveau en geven ook leiderschapstrainingen. Om die loopbaanbegeleiding te krijgen heb je loopbaancheques nodig. Werknemers in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen die aanvragen via de website van de VDAB. Eén loopbaancheque kost 40 euro, maar is eigenlijk 550 euro waard. Ik kocht twee loopbaancheques aan voor de loopbaanbegeleiding bij Braingain. Je mag eens in de zes jaar gebruik maken van loopbaancheques

Wat hield mijn loopbaanbegeleiding in?

Ik volgde twee individuele sessies en twee groepssessies, telkens van twee uur. Mijn individuele sessies volgde ik bij Lucia Smit, de groepssessies bij Ilse Colaes. Voor je met de sessies start vindt er een kennismakingsgesprek plaats. Daarin wordt het doel en het verloop van de loopbaanbegeleiding uitgelegd, en krijg je de kans op jouw ‘hulpvraag’ voor te leggen. Dit kennismakingsgesprek behoort niet tot de officiële loopbaanbegeleiding en is volledig vrijblijvend. Na dit gesprek kan je kiezen of je start met de loopbaanbegeleiding, of toch liever de boot afhoudt. Ik besliste om te starten met de loopbaanbegeleiding, en volgde de volgende sessies:

  • Individuele sessie 1: in de eerste sessie praatte ik met mijn loopbaanbegeleidster over mijn dromen, ambities, en toekomstplannen. Er werden mij een aantal vragen gesteld, en op basis van mijn antwoorden probeerde mijn loopbaanbegeleidster zicht te krijgen op mijn professioneel traject, en op mijn professionele wensen in de toekomst. Na de sessie kreeg ik twee opdrachten mee die ervoor zorgden dat ik beter geïnformeerd over mijn professionele toekomst kon nadenken. Elke deelnemer vult achteraf ook een online vragenlijst in. Op basis van die antwoorden wordt een uitgebreid rapport voorzien, die je inzicht geeft in je eigen professionele profiel, het zogenaamde ‘Insights Discovery Profiel’.
  • Groepssessie 1: in de eerste groepssessie denk je na over ‘persoonlijk leiderschap’, en wat dit voor jou inhoudt. Je denkt na over de verschillende rollen van een leider, en situeert jezelf ook binnen die rollen. Ook vaardigheden en attitudes die bij goed leiderschap horen worden besproken.
  • Individuele sessie 2: in de tweede sessie reflecteerde ik met mijn loopbaanbegeleidster over de opdrachten, en ging ik samen met haar aan de slag om mogelijke toekomstpistes te bepalen. Binnen de verschillende pistes gingen we na waar mijn voorkeuren lagen, en hoe ik die eventueel kon combineren. Er wordt diep ingegaan op waarom je bepaalde dingen graag doet. Alle pistes zijn dus zeer sterk gestuurd vanuit je intrinsieke motivatie.
  • Groepssessie 2: in de tweede groepssessie werd er gewerkt rond communicatie. Op welke verschillende manieren kan je communiceren, en wat werkt in welke situatie? Je leert ook zelf aan den lijve ondervinden welke communicatiestijl je automatisch gebruikt. Voorafgaand aan deze sessie vul je ook een vragenlijst in waarbinnen je moet kiezen tussen twee stellingen. Dit zijn niet zelden moeilijke dilemma’s! De bedoeling is dat minstens één van je collega’s dit ook invult over jou. Met deze informatie in het achterhoofd kan je meer uit deze communicatiesessie halen. De combinatie van de groepssessie en de vragenlijst gaf mij meer inzicht in de communicatiestijl die ik ‘op automatische piloot’ hanteer.

Wat vond ik van deze loopbaanbegeleiding?

Over het algemeen ben ik zeer tevreden over de loopbaanbegeleiding. Ik wist op voorhand niet zo goed wat ik ervan moest verwachten, maar achteraf bekeken heeft de loopbaanbegeleiding me zeer bruikbare handvaten meegegeven. Voor mij persoonlijk heeft de loopbaanbegeleiding ervoor gezorgd dat ik beter weet waar ik naartoe wil met mijn carrière, en dat ik meer inzicht heb gekregen in hoe ik functioneer in een professionele omgeving en hoe ik in interactie treed met anderen. Mijn inziens zijn dit zeer waardevolle uitkomsten, zeker het gegeven dat ik hier slechts acht uur tijd in heb geïnvesteerd. Kan je deze resultaten bereiken zonder loopbaanbegeleiding? Misschien wel, maar zeker niet op zo’n korte tijd. Ik zou zelfs durven zeggen dat veel mensen er jaren over doen om uit te vinden wat ze zoeken in hun professionele loopbaan. Om terug te keren naar de treinmetafoor: het was alsof de reiziger me deed inzien welke bestemmingen ik absoluut nog wou aandoen, en me toonde waar ik de dienstregeling kon vinden van de treinen die ernaartoe reizen.

Ik heb de begeleiding helemaal niet als betuttelend ervaren. Moest dit zo zijn zou ik hierboven geschreven hebben dat mij een dienstregeling in de handen werd geduwd. Het tegendeel was waar: de loopbaanbegeleider gaat ervan uit dat je zelf passies hebt, en helpt je te ontdekken hoe je die in je werk naar boven kunt halen.

Een van mijn favoriete punten aan de loopbaanbegeleiding was het ‘Insights Discovery Profiel’. Ik heb dit boekje door verschillende mensen laten lezen, en iedereen was het er over eens dat ze mij hier vrij sterk in herkenden. Het Insights Profiel pretendeert niet om alleen maar correcte uitspraken te doen, maar stelt een aantal uitspraken voor waarbij de kans groot is dat ze op jou van toepassing zijn. Dit zijn geen algemene stellingen die op iedereen van toepassing kunnen zijn (bijv. “je wilt graag gelukkig zijn, je houdt van andere mensen om je heen maar kan soms ook van rust genieten”), maar specifieke stellingen die aansluiten bij je persoonlijkheid en werkhouding. Ik citeer eventjes een stuk uit mijn Insights Profiel.

Wanneer Haydée de leiding heeft over een project, brengt zij haar lange termijnvisie in en weet zij het team te inspireren en haar visie overtuigend te communiceren. Zij is een geboren manager die, door haar vermogen om goed te plannen en korte en lange termijndoelstellingen scherp in het oog te houden, veelal een leidinggevende positie zal bekleden. Zij is een assertief, competitief ingesteld en ambitieus persoon die ernaar streeft om te winnen. Zij zet elke keer weer nieuwe lijnen uit, zowel qua benadering als aanpak, en weet deze open te houden ongeacht welke tegenslag of kritiek dan ook. Zij geniet van een leidinggevende functie en gaat graag de uitdaging aan. Ze heeft wel iemand naast zich nodig die alert genoeg is om vergeten feiten en belangrijke details onder haar aandacht te brengen. Zij houdt zich graag bezig met werk waarin haar ideeën worden gebruikt om een project te stroomlijnen of van de grond te krijgen. Zodra die ideeën eenmaal moeten worden uitgevoerd, heeft zij echter liever dan iemand anders zich met de details bezighoudt. “Doe het nu” is haar motto.

Naast dit rapport, krijg je ook nog een opsomming van je belangrijkste sterke en zwakke punten, je waarde voor het team, hoe mensen best met jou communiceren, en hoe je zelf best met anderen kan communiceren (gegeven je sterktes en zwaktes). Je krijgt ook inzicht in mogelijke ‘blinde vlekken’. Soms kom je op een bepaalde manier over op anderen zonder dat je het doorhebt. Verder krijg je ook nog tips mee voor verdere ontwikkeling en het vormgeven van je ideale werkomgeving. Sommige punten waren voor mij erg herkenbaar! Een voorbeeld van een ideale werkomgeving: “zij krijgt maximaal de ruimte en minimaal de tijd.” Wie mijn artikel over productief uitstellen gelezen heeft, kan zich hierbij vast iets voorstellen.

Mijn loopbaanbegeleidster kon heel goed luisteren, en had zeer sterke analytische vaardigheden. Als ik vertelde over mijn dromen en ambities kon ze meteen de essentie extraheren, en er een correcte conclusie aan verbinden. Ze is zeer professioneel en heeft een zakelijke instelling, maar dit gaat niet ten koste van haar oprechte interesse in het traject van de persoon die ze begeleidt. Ze denkt ook actief mee aan mogelijke pistes, en kan verfrissende inzichten bieden. Wat ik heel fijn vond is dat ze mijn spectrum heeft verbreed. Waar ik mij voorheen bij wijze van spreken vooral bewust was van het zichtbare kleurenspectrum, was ik me achteraf ook bewust dat er een ultraviolet, een infrarood,… spectrum bestond. Ze maakt je bewust van mogelijkheden waarvan je je op voorhand niet eens realiseerde dat ze er waren. Dit is voor mij de kern van loopbaanbegeleiding: iemand zijn of haar eigen sterktes laten inzien, en de opwindende mogelijkheden hiervan aan het licht brengen. Ik ging altijd opgelaten van enthousiasme naar buiten, en zag de toekomst fonkelen van opportuniteiten.

Dankzij de loopbaanbegeleiding heb ik ook een beter idee over hoe ik overkom op anderen, zowel positief als negatief. Dit komt goed van pas in relaties met anderen, zowel op professioneel als privé-vlak. Deze inzichten werden vooral in groep behandeld, in de sessies rond leiderschap en communicatie.

Zou ik deze loopbaanbegeleiding anderen aanraden?

Ja. De sessies bij Braingain zou ik vooral aanraden aan hoogopgeleide mensen, mensen in een doctoraatstraject, mensen met een leidinggevende positie, mensen die later een leidinggevende positie willen bekleden, of mensen die de ambitie hebben om hun volle potentieel te benutten.

Lees ook: 7 vooroordelen over doctoreren

Ik geef jullie graag nog de pro’s en de contra’s mee:

Pro

  • Je kijkt vanop een afstand naar je eigen loopbaan
  • Je krijgt zicht op nieuwe mogelijkheden
  • Je krijgt zicht op je eigen professionele profiel
  • Je leert je eigen ‘blinde vlekken’ ontdekken
  • Je ontdekt op welke manier je leiding kan geven
  • Je leert beter met anderen communiceren

Contra

  • Als je een concrete vaardigheid wilt aanleren is loopbaanbegeleiding waarschijnlijk niks voor jou. Je kan dan beter op zoek gaan naar die specifieke cursus.
  • Als je traject al 100% vastligt, is de individuele begeleiding misschien niks voor jou. Maar wiens traject ligt er nu al 100% vast?
  • Als je niet graag in groep workshops volgt, zullen de groepssessies je waarschijnlijk minder liggen.

 

Volgde jij al loopbaanbegeleiding? Heb je er iets aan gehad? Of zou je graag loopbaanbegeleiding volgen? Laat het weten in een reactie!

Loopbaanbegeleiding ervaringen
Bron afbeelding:Pixabay

Disclaimer: dit artikel is geen commerciële samenwerking met bovenstaande organisatie.

You may also like

Lachende vrouw
De te aanwezige vrouw
Huishouden
Wie doet het meest in het huishouden?
visitekaartje in online tijden
Waarom nog visitekaartjes gebruiken in online tijden?
UFO Universiteit Gent
Ik heb een nieuwe job!
Omgaan met onzekerheid in je carrière
Omgaan met onzekerheid in je carrière | Hoe doe je dat?
Ontslagen wat nu
Ontslagen, wat nu? Dit kan je helpen om met je ontslag om te gaan.

6 Responses

  1. Superfijne blog!

    Ik heb zelf ook in 2016 loopbaanbegeleiding gevolgd, want ik voelde me ongelukkig op mijn werk. Vooraleer ik de keuze heb gemaakt om loopbaanbegeleiding had ik al goed nagedacht over wat ik wilde bereiken. Hierdoor was ik eigenlijk al goed voorbereid en de loopbaanbegeleiding heeft uiteindelijk mijn gedachten hierover bevestigd, wat ook heel bevredigend was.

    Vanaf nu zal ik je sowieso verder blijven volgen!

    Groeten,
    Anneleen

    1. Haydée

      Bedankt Anneleen! Het is zo fijn om lezen dat mensen je artikelen graag lezen. Goed dat de loopbaanbegeleiding voor jou ook zinvol is geweest. Ik hoop dat je nu gelukkig bent op je werk!

  2. Annemie

    Mooie samenvatting over de loopbaanbegeleiding bij Braingain! Ik heb deze loopbaanbegeleiding zelf ook zeer positief ervaren. Zoals je aangeeft zijn de inzichten die je op zulke korte tijd opdoet echt wel waardevol voor je verdere loopbaan. Zelf lees in mijn ‘Insights discovery profiel’ geregeld nog eens door; bijvoorbeeld wanneer ik moeite heb met een bepaalde werktaak/ situatie op het werk. Dit helpt me om inzicht in mezelf of het probleem te krijgen.
    Btw mooie vergelijking, die treinreis ?

    1. Haydée

      Het ‘Insights Discovery Profiel’ ligt bij mij ook nooit ver weg! Het is inderdaad handig om eens vanop een afstand naar jezelf te kijken, waardoor je meteen meer inzicht in verschillende situaties krijgt. En bedankt voor het compliment! Ik bedacht de vergelijking toen ik -hoe kan het ook anders- op een trein zat. 😀

  3. Hey Haydee, hier je oude klasgenootje 😉 Superleuke blog! Ik heb zelf ook loopbaanbegeleiding gevolgd omdat ik het gevoel had in mijn job niet alles kwijt te kunnen wat ik in mijn mars had en heb daar héél veel aan gehad en zelfs een carrièreswitch gemaakt (terug naar mijn studies dan wel). Liefs, Heleen

    1. Haydée

      Dag Heleen, leuk om een berichtje van je te lezen! Bedankt voor het compliment. 🙂 Ik heb gezien dat je ook een blog hebt, en dat je een dochtertje hebt. Proficiat! Inderdaad, loopbaanbegeleiding kan precies datgene aan de oppervlakte brengen waar je graag nog iets mee wilt doen, maar waar je niet, of niet voldoende in je huidige job mee terecht kunt. Fijn om te lezen dat je er ook iets aan gehad hebt, en dat het je heeft geholpen om je dromen na te jagen. Groetjes, Haydée

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.