26
mei
2017
Protest Trump

Protestmars tegen Trump: let’s get in formation

De vraag was niet alleen of je ging betogen. De vraag was vooral welke redenen je het meeste aanzetten. Betooglustigen konden aan een rijkelijk gevuld buffet aanschuiven. Ging je voor Trumps ontkenning van het menselijk aandeel in de klimaatverandering? Wou je vooral zijn absurde veronachtzaming van wetenschappelijke inzichten aanvechten? Of alle leugens waarmee hij zich schaamteloos omringt? Alternative facts, zoals ze genoemd worden. Misschien schepte je wat op je bord van de oorlogszuchtige taal en heb gebrek aan diplomatieke vaardigheden. Of verslikte je je in wanstaltelijk racisme. In de discriminatiehoek van het buffet was de keuze overvloedig. Afkomst, geslacht, handicap, levensbeschouwing,… Je mocht best kieskeurig zijn; er was vast iets in je gading. Wie voor het seksisme ging, had niet genoeg aan één bord. Gelukkig stonden er genoeg vrouwen in de keuken, die zulke onhandigheden behendig oplosten. Daarvoor zijn ze gemaakt, nietwaar Trump?

Protestmars Trump

Op woensdag 24 mei ging ik naar Brussel met broer en eega om onderdeel te zijn van de grote groep mensen die zich openlijk wilden verzetten tegen Trump en alles waar hij voor staat. Het was een krachtig signaal van een diverse groep, met evenveel redenen om te betogen als er mensen waren. De pamfletten, spandoeken, en poppen vertegenwoordigden allemaal verschillende protestkreten, maar met eenzelfde boodschap: we tolereren niet wat Trump wilt doen met de wereld. Wij willen hier geen deel van uitmaken.

We leven in een woelige, maar ook een heel boeiende tijd. We kunnen tonen waar we als mensheid voor staan, en welke waarden we willen uitdragen. Voor mij persoonlijk zijn de acties en woorden van Donald Trump niet te rijmen met de waarden waar ik voor wil staan. Daarom betoogde ik woensdag mee.

Hoe Trump over vrouwen praat (“Grab them by the pussy”), hoe hij meent dat vrouwen hun tijd moeten invullen (“I think that putting a wife to work is a very dangerous thing”), en beslist over wat ze wel of niet met hun lichaam mogen doen bij een ongewenste zwangerschap (“There has to be some form of punishment”),… Het gaat regelrecht in tegen alle vooruitgang die de laatste jaren geboekt is. Dit kunnen we niet zomaar laten voorbijgaan. Of zoals deze betoogster het verwoordde: “I will not go back to the 1950s quietly“.

Protestmars Trump

Het bezoek van Trump aan België was de gelegenheid bij uitstek om onze stem te laten horen. “Okay ladies, now let’s get in formation!” zong ik in mijn hoofd. This pussy grabs back, samen met vele anderen. De roze mutjes (pussyhats) waren dan ook talrijk vertegenwoordigd op de optocht. Er was zelfs een man die bij gebrek aan een mutsje met een roze handdoek op zijn hoofd rondliep. Kortom, de protestmars tegen Trump was een stevig en noodzakelijk signaal waar mensen van diverse pluimage hun ongenoegen uitten. Ik nodig paradijsvogel Melania Trump graag uit om haar gouden kooi te verlaten (lees ook: dit artikel), en zich figuurlijk bij deze bonte stoet te voegen.

Protestmars Trump

Ik verwijs in dit artikel naar verschillende seksistische uitspraken die gedaan werden door Donald Trump. Een overzicht vind je in de Trump sexism tracker van de Telegraph.

 

You may also like

Carrièrevrouw
Aantrekkelijke vrouwen worden minder vaak aangenomen na #metoo
zwangere vrouw annemen
“Een zwangere vrouw aannemen? Neem gewoon een man aan, dan heb je die miserie niet.”
Feministische songs Beyoncé
De meest feministische songs van Beyoncé: een top 5
Vaderschapsverlof
#propapa: waarom vaders dringend meer vaderschapsverlof verdienen
Emma Watson: een rolmodel (maar deze keer ook cover model)
Hidden Figures Review
Filmtip: Hidden Figures

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.