8
mrt
2017

Emma Watson: een rolmodel (maar deze keer ook cover model)

Ambassadeur UN Women

Emma Watson is niet alleen de actrice die voortreffelijk één van mijn favoriete personages uit de Harry Potter-reeks vertolkt, ik respecteer haar ook enorm voor een andere reden. Emma Watson is ambassadeur voor UN Women, een onderdeel van de Verenigde Naties dat zich inzet voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen. Ze lanceerde de campagne HeForShe, waarin mannen opgeroepen werden om mee te strijden voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen. Zelf vind ik dit een mooi en nodig initiatief, en iedereen die mijn artikel ‘de man: in vele opzichten een partner’ gelezen heeft , weet dat ik ervan overtuigd ben dat gelijkwaardigheid iedereen ten goede komt, en pas kans tot slagen heeft als zowel mannen en vrouwen hier hun schouders onder zetten. Beroemdheden als Emma Watson kunnen thema’s als deze onder de aandacht brengen, en zij neemt haar rol als ambassadeur voor UN Women voortreffelijk op. Ze is niet alleen het gezicht voor de HeForShe-campagne, haar engagement blijkt ook uit de toespraken die ze rond dit thema doet. Emma Watson is in mijn ogen een intelligente vrouw die veel respect verdient.

Emma Watson Vanity Fair

Fotoshoot Vanity Fair

Helaas is ze de afgelopen dagen nogal negatief in het nieuws gekomen door een fotoshoot voor Vanity Fair waarin ze schaars gekleed poseert (zie foto hierboven). Ze krijgt het verwijt van ‘niet feministisch’ te zijn, want volgens de criticasters kan je niet én opkomen voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen, én schaars gekleed op een cover van een tijdschrift staan. Ik zie de incompatibiliteit hiervan maar moeilijk in als je Chimamanda Ngozi Adichie haar definitie van een feminist bekijkt: “feminist, a person who believes in the social, political, and economic equality of the sexes.”

Nergens staat iets over wat iemand die opkomt voor gelijke rechten voor beide seksen zou moeten dragen. En terecht ook, want gaat het nu net niet om de vrijheid van vrouwen om te dragen wat ze zelf willen? Als een vrouw graag hooggesloten bloesjes en lange mouwen draagt, dan hoeft niemand haar te vertellen dat ze wat meer huid mag tonen. En als een vrouw graag een decolleté draagt, hoeft niemand haar aan te sporen om in het vervolg toch maar een sjaaltje mee te brengen. Het is Emma Watson haar eigen keuze om te poseren in een kledingstuk die weinig van haar bovenlichaam bedekt. Daar heeft toch niemand last van? Zolang zij zich hier goed bij voelt, zie ik geen enkel probleem. Zij doet dit omdat ze zich goed in haar vel voelt, en omdat ze het artistieke concept van de fotograaf goed vond.

Emma Watson: “It’s about freedom”

Dat er een probleem is met de manier waarop vrouwen in reclame worden gepresenteerd, zal ik niet ontkennen. Integendeel, ik heb er mijn masterproef over geschreven. Onrealistische schoonheidsidealen en zwaar gefotoshopte beelden zijn een voedingsbodem voor lichaamsonzekerheid en eetstoornissen bij jonge mensen. Maar dit is een totaal ander thema. Bij Emma Watson is de controverse veroorzaakt door de kledij die ze draagt tijdens de fotoshoot.

Mijn respect is Emma Watson helemaal niet kwijt. Ik vind het juist mooi om zien dat het mogelijk is om voorvechtster te zijn van gelijke rechten maar je daarom niet je eigen vrouwelijkheid hoeft weg te steken.

Emma Watson quote

Wat is jouw mening hierover? Laat het gerust weten in een reactie!

 

Bron afbeelding: Vanity Fair

You may also like

Sokken stoppen
Waarom het feministisch is om je eigen sokken te stoppen
Ouderschapsverlof anciënniteit
Onrechtvaardig: hierdoor kunnen papa’s niet voor hun pasgeboren baby zorgen in België
Beyoncé minst feministische songs
De minst feministische nummers van Beyoncé
Bellende man
Hogeschool in opspraak na verlagen punten mannelijke studenten bedrijfsmanagement: “Mannen winkelen nu eenmaal niet graag.”
Verschil mannen en vrouwen in topfuncties
Verschil tussen topvrouwen en topmannen? | Waarom dit een achterhaald idee is
Was doen vrouwentaak
Is de was doen werkelijk nog een vrouwentaak?

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.