18
nov
2016
rolmodel werkvreugde

Mijn moeder

Ik groeide op in een gezin waar mijn moeder de hoofdkostwinner was. Als klein meisje had ik al een voorbeeld van een sterke vrouw die van aanpakken wist. Mijn moeder werkt als laborante in een chemisch bedrijf. Een job die lang niet zonder risico is en veel vakkennis vraagt. Ik kan het beeld van mijn moeder die ’s avonds thuiskomt na een werkdag nog zo voor de geest halen. Zwarte werktas in de hoek van de keuken, ruimzittende trui en ‘mom jeans’, maar dan echt. Het waren de jaren 90 moet je weten. Hoewel dit beeld een onuitwisbare indruk op mij heeft gemaakt, is het niet dit wat mij als persoon het meest heeft beïnvloed.

Ik ben opgegroeid met het idee dat het normaal is om als vrouw veel waarde te hechten aan je beroep, en dat hard werken erbij hoort. Een uitspraak die ze vaak herhaalt is “Niks voor niks in het leven.” Ik werd altijd aangemoedigd om mijn best te doen op school, door te zetten bij moeilijkheden, en periodes van inspanning en ontspanning op mekaar te laten volgen. Daarnaast werd ik als jong meisje geleerd dat je gerust voor jezelf mag opkomen. Je mag steeds je mening zeggen, zolang dit op een respectvolle manier gebeurt.

Ik heb ook gezien hoe iemand veel betekenis en plezier uit het werk kan halen. Tijdens het avondeten werden de dagelijkse gebeurtenissen op het werk besproken. Er waren lastige periodes en periodes die gekleurd werden door plezierige ontwikkelingen. Maar een constante bleef het enthousiasme en het engagement van mijn moeder voor haar werk. Ze vertelde mij een tijdje geleden dat ze het nog steeds leuk vindt om te gaan werken, en dat ze dit als een waardevolle invulling van haar tijd ervaart.

Ik gun het iedereen om een job uit te oefenen die bijdraagt tot je levensvreugde en persoonlijke ontwikkeling. Als je geen hekel hebt aan maandagen is dit prima! Hoewel een job voor de meeste mensen noodzakelijk is om te kunnen voorzien in je levensonderhoud, kan het ook een toegevoegde waarde betekenen voor jezelf als mens. Je leert er verschillende vaardigheden ontwikkelen en het vormt je als persoon. Ik wil met deze blog graag andere mensen motiveren om hun dromen na te jagen, net zoals mijn moeder mij heeft gemotiveerd.

Ken jij mensen die jou motiveren of die een grote invloed hebben gehad op hoe jij je loopbaan vorm wilt geven? Laat het gerust weten in een reactie.

Lees ook: interview met mijn moeder

mijn moeder: rolmodel werkvreugde

You may also like

Fietsen door de bomen in Limburg
Een update: hoe heb ik de tijd in mijn verlof besteed?
Extra schoenen
Schoeningrepen die je werkplaats leuker of gezonder maken
kenmerken hostess promogirl
6 kenmerken van een goede hostess of promogirl: dit zegt mijn ervaring
UFO Universiteit Gent
Ik heb een nieuwe job!
voordelen doctoreren
De 3 grootste voordelen aan doctoreren
Normo
Project Coffeebar: wat zijn de beste werkhotspots in Antwerpen?

2 Responses

  1. Jelle

    Ik heb ook zo’n moeder dit plezier uit haar werk haalde dat uistraalde. Ze ging alleen wonen en begon te werken als 16-jarig meisje, en heeft zich kunnen opwerken binnen haar bedrijf. Een eigen inkomen en zelfvoorzienend vanaf 16, en dat in de jaren 60. Mijn moeder is voor mij een sterk rolmodel en ze heeft mij de (meer)waarde meegegeven van een goede combinatie tussen investeren in het geluk en welzijn van je gezin en in het waarmaken van je ambities op je werk.

    1. Haydée

      Knap van je moeder! Dat moet zeker niet vanzelfsprekend geweest zijn. De boodschap van je moeder lijkt me heel waardevol. Mooi dat je dit meegekregen hebt.

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.