14
nov
2016
Hillary Clinton

Een barst in het glazen plafond dankzij Hillary Clinton

Vorige week koos Amerika de nieuwe president voor de komende vier jaar. De uitslag was voor veel mensen verrassend. Niet alleen om wie er verkozen werd, maar vooral ook om wie er niet verkozen werd. Hoewel Hillary Clinton misschien niet de ideale presidentskandidaat was, had ze ongetwijfeld de nodige kwalificaties om het hoogste politieke ambt in de Verenigde Staten uit te oefenen. Ze heeft veel dossierkennis door haar jarenlange ervaring in het politieke landschap, ze kiest zorgvuldig haar woorden om controverse en beschadigde relaties te vermijden, en heeft doorzettingsvermogen voor twee. Zoals president-elect Donald Trump het ook verwoordde: “She never gives up.” Hoe komt het dan, los van inhoudelijke kwesties, dat de kandidaat die op papier de beste kwalificaties had, toch niet verkozen werd?

Een eenduidig antwoord is hier niet op te geven, maar vast staat wel dat Hillary haar imago niet meehad. Ook al geloofde ze in haar campagne en haar idealen, voor veel mensen had ze niet de uitstraling van een leidersfiguur. Ligt dit alleen aan de persoonlijkheid van Hillary of ook aan het feit dat ze een vrouwelijke kandidate was? Hoe beschamend het ook mag zijn in het jaar 2016, Hillary is de eerste vrouwelijke Amerikaanse presidentskandidaat in de geschiedenis. Dit zal voor de gemiddelde oerconservatieve stemmer wellicht geen licht te verteren gegeven geweest zijn. Had ze meer kans gehad als ze een man was geweest? Een onmogelijk uit te voeren experiment. Gelukkig biedt de wetenschap ons meer inzicht in de perceptie van mannelijke en vrouwelijke leidersfiguren.

Niet alleen Hillary, maar ook andere vrouwen in hooggeplaatste functies krijgen af te rekenen met negatieve labels. Onderzoek over deze kwestie vind je hier terug. Ambitieuze vrouwen die een zekere autoriteit uitstralen krijgen al snel het label ‘bitch’. Deze zelfverzekerde, vaak intelligente vrouwen hebben daarom een negatiever imago dan hun mannelijke collega’s met dezelfde eigenschappen. Een ambitieuze, zelfverzekerde, intelligente man in een gezaghebbende functie wordt vaker beschreven als ‘capabel, charismatisch, geboren leider, en overtuigend’. Krachtige en positieve termen om dezelfde eigenschappen te beschrijven als die van onze eerder aangehaalde ‘bitch’. Of such a nasty woman’, zo u wilt.

Zien wij nog te weinig voorbeelden van krachtige vrouwen? Ik hoop dat vrouwen in hooggeplaatste functies een steeds couranter beeld worden, zodat dezelfde positieve connotaties met hen verbonden geraken. Waarom zou je tenslotte een braaf meisje moeten zijn (zie artikel: lieve meisjes)? Hillary sprak in haar reactie ook de jonge vrouwen aan: “Vecht voor je dromen, geef nooit op.” Het glazen plafond is helaas nog niet stukgeslagen, maar dankzij Hillary zit er ondertussen een serieuze barst in.

 

Lees ook: Melania Trump: de trophy Wife? 

Hillary Clinton
Bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/marcn/

You may also like

#badstockphotosofmyjob
De 65 grappigste #badstockphotosofmyjob
Verschil mannen en vrouwen in topfuncties
Verschil tussen topvrouwen en topmannen? | Waarom dit een achterhaald idee is
oorzaak loonkloof opvoeding
We moeten het dringend over de opvoeding van onze meisjes hebben – Red jouw dochter van de loonkloof
Power Woman
Power Woman: een krachtige term of geknipt voor Morphing Time?
Seksistische Reclame
Seksistische reclame: hoeveel tolereren we nog?
Werk als dienstbaarheid
Wat als we ons werk als ‘dienstbaarheid’ zouden uitspreken?

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.