13
okt
2017
Growth Mindset

Je hebt niet gefaald. Je bent alleen nóg niet geslaagd – Verbeter je resultaten met deze briljante mindset

Deze week kreeg ik minder goed nieuws over een artikel dat ik samen met een collega geschreven had. Het was niet aanvaard voor publicatie door het tijdschrift waarop we gemikt hadden. Eventjes was ik serieus teleurgesteld. Het was niet aanvaard. We waren niet geslaagd in ons doel. Maar toen corrigeerde ik mijn eigen gedachten: we waren nog niet geslaagd in ons doel.

Wat vast staat is dat we op termijn wel zullen slagen in ons doel. De feedback die we gekregen hebben zal ons verder op weg helpen om het artikel te optimaliseren, en uiteindelijk zal dit uitmonden in een mooie publicatie. Ben ik nu te zelfzeker? Neen, dit is wat je noemt een ‘growth mindset.’ Je moet je focussen op de mogelijke verbetering, de groei die je kan doormaken. We kunnen onze hersenen zo vormen dat ze voortdurend ingesteld zijn op leren en problemen oplossen. Het tegenovergestelde van een ‘growth mindset’ is een ‘fixed mindset’. Dan aanvaard je de huidige situatie als een vaststaand gegeven, en ben je niet geneigd om nog veel inspanning te leveren om je oorspronkelijke doel te bereiken.

Growth Mindset

Photo by Samuel Zeller on Unsplash

Carol Dweck, een Amerikaans motivatiepsycholoog noemt dit laatste ‘de tirannie van het nu’. Ze vertelt dat het niet voordelig is om gevangen te zitten in de tirannie van het nu, maar dat geloven dat je kan verbeteren je veel verder kan helpen. Als je ergens niet in geslaagd bent, en je ziet dit als een vaststaand gegeven, dan is dit erg demotiverend. Als je echter denkt dat je nóg niet geslaagd bent, dan is de huidige situatie slechts een fase binnen de weg die je nog zal afleggen. Ben je niet slim genoeg om het probleem op te lossen? Of heb je het probleem alleen nóg niet opgelost?

In onderstaand filmpje geeft Carol Dweck een TED-talk. Het is absoluut de moeite om dit eventjes te beluisteren! Voel je je al beter?

 

Onthoud: je bent er nóg niet.

 

You may also like

Onderwerp masterproef niet geïnteresseerd
Een masterproef schrijven over een onderwerp dat je niet interesseert?
Fotoalbum huwelijk
“Help! Ik stel het maken van mijn trouwfotoboek uit!” 7 x motivatie om deze week nog jouw huwelijksalbum af te hebben.
Fietsen door de bomen in Limburg
Een update: hoe heb ik de tijd in mijn verlof besteed?
Extra schoenen
Schoeningrepen die je werkplaats leuker of gezonder maken
te moe om te werken
Te moe om te werken? Deze simpele oplossing helpt je om je werk toch gedaan te krijgen.
kenmerken hostess promogirl
6 kenmerken van een goede hostess of promogirl: dit zegt mijn ervaring

1 Response

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.