Dit is wat we van de ‘nutteloze’ en ‘ongetalenteerde’ DJ Khaled kunnen leren
Je kunt de laatste tijd niet naar de radio luisteren zonder DJ Khaled te horen. Momenteel wordt het nummer ‘Wild Thoughts’ bijvoorbeeld vaak gedraaid, waar hij aan de zijde van Rihanna staat.
Maar wie is DJ Khaled eigenlijk? En wat doet hij behalve “Another one” , “We The Best music”, en “DJ Khaled” uitroepen in nummers? Want hij mag dan wel random zijn eigen naam en vreemde zinsneden proclameren in R&B- of hiphopnummers, wat vast staat is dat hij deze nummers niet zelf maakt.
Kritiek: nutteloos en ongetalenteerd
DJ Khaled krijgt veel kritiek omdat hij zogenaamd niks zelf doet, en overal de credits opstrijkt. Dj Khaled produceert de muziek niet, en hij zingt ook de tekst niet in. Bovendien zijn de dialogen die hij ten berde brengt aan het begin en aan het einde van veel nummers van bedenkelijk allooi. Voorts zitten zijn videoclips vaak boordevol product placement.
Wie trouwens zijn beroemde dialogen zelf eens wil aanhoren kan bijvoorbeeld de eerste 45 en de laatste 30 seconden van deze videoclip bekijken:
We moeten de man wel nageven dat hij zich moeiteloos serieus kan houden tijdens de meest bizarre dialogen.
Wat doet DJ Khaled dan wel?
DJ Khaled is geen echte producer (hij producet de beats in zijn hiphopnummers namelijk niet zelf), en hij is al zeker niet de artist. Hij kent wel goede producers, en veel bekende artiesten staan te springen om met hem samen te werken. DJ Khaled komt op een idee, laat de producers een aantal ideeën en variaties uitwerken, en stuurt ze in een richting tot hij het gewenste eindresultaat heeft. Veel versies worden afgewezen, (misschien vandaar het voortdurend uitroepen van “Another one?”) vooraleer er een goede beat op tafel ligt. Vervolgens zoekt DJ Khaled een artiest die past bij het beoogde nummer, presenteert hij de beats en geeft hij suggesties bij het inzingen of rappen van de teksten.
Wat kunnen we van DJ Khaled leren?
DJ Khaled toont aan dat je niet per se een overvloed aan talent moet hebben op verschillende vlakken om toch tot een succesvol eindresultaat te komen. Hij maakt zelf geen beats, hij zingt de tekst niet in, en hij verdient toch miljoenen met zijn nummers. Dit is natuurlijk omdat hij een briljant zakenman is. Hij heeft goed begrepen dat je er ook kan komen door de goede mensen te contacteren om je idee uit te werken, en de juiste mensen bij elkaar samen te brengen. Zonder DJ Khaled zouden de muziekproducers en de artiesten mekaar nooit ontmoet hebben. Je zou DJ Khaled een soort ‘muzikaal manager’ kunnen noemen.
DJ Khaled toont aan dat je geen overvloed aan talent moet hebben om tot een succesvol eindproduct te komen
In niets echt goed zijn, kan toch succes opleveren
Slechts zeer weinig mensen zijn goed in alles. De meeste mensen zijn goed in enkele dingen. En sommige mensen hebben zelf geen uitgesproken talenten, maar zijn wel goed in het spotten van talenten van anderen. En dat is ook oké. Dankzij die laatste personen zullen de talenten bij elkaar gebracht worden, en zal het eindresultaat misschien een groter succes kennen dan men ooit voor mogelijk hield. Dit is niet ‘niets doen’, dit is niet ‘stelen’, en dit is ook niet ‘met de credits gaan lopen.’
Sommige mensen maken van het kennen van de meest getalenteerde mensen hun beroep. Denk maar aan weddingplanners. Zij kennen de beste bloemisten uit je regio, kennen die ene grafische ontwerper die jouw wens voor de uitnodiging kan realiseren, weten de mooiste bruidsboetieks zijn, kunnen goede cateraars aanraden en kennen heel wat geschikte trouwlocaties. Ze weten ook wat goed bij elkaar past, en kunnen vaak de beste prijzen verkrijgen bij de leveranciers.
De beste weddingplanner is misschien heel slecht in bruidstaarten bakken, laat alle planten verwelken, en kan met moeite de grafische vaardigheden van de tweejarige dochter overtreffen. Maar de beste weddingplanners zijn een kei in het vinden van de juiste mensen, en het selecteren van de juiste producten.
Je hoeft dus niet noodzakelijk alles zelf goed kunnen om tot een prima eindresultaat te komen! Denk daar maar aan de volgende keer dat je aan een grote taak moet werken die niet meteen appelleert aan jouw grootste talenten.
Leuk voorbeeld! Ik kende hem niet.
waauuww je maak het zo duidelijk op een hele simpel manier, vind zo leuk dat je voorbeelden gebruik, mooie artikel.
Bedankt, leuk dat je het een duidelijk artikel vond!
Tja, valt dat niet onder de noemer delegeren?
Uiteraard! 🙂 Wat ik met dit artikel wil aantonen is dat je niet alleen tijdrovende of ‘extra’ taakjes kan delegeren, maar dat je door goede coördinatie en oog voor talent hier ook je beroep van kunt maken.
Mooi en duidelijk artikel met mooie laatste woorden!
Bedankt voor het compliment Lodi!
Ik ken de hele man niet, dus kan ook geen oordeel vellen over zijn (gebrek aan) talenten. Laat staan dat ik er iets van kan leren 😉
Dag Emmy, bedankt voor je reactie! Ik neem dit als illustratie om aan te tonen dat je zelfs zonder duidelijk aanwijsbare talenten toch tot een mooi eindresultaat kan komen. Wie goed kan coördineren en de juiste mensen kan samenbrengen, kan het ook ver brengen!
Wat een goed voorbeeld! Ieder heeft zo zijn eigen talenten, en die van hem is mensen bij elkaar brengen. Kan ook niet iedereen die wel goed kan produceren bijvoorbeeld.
Ja precies! De juiste mensen bij elkaar brengen is net zo goed een waardevol talent.