4
jan
2017
Alcohol op het werk

Alcohol op het werk – Voor mij een fruitsapje alstublieft

Alcohol op het werk lijkt soms een evidentie. Bij de start van een nieuw jaar zijn de traditionele nieuwjaarsrecepties steeds weer van de partij. Het is het moment waarop iedereen verplicht spontaan hoort te doen onder het genot van een glas alcohol, en je kan netwerken met tal van nieuwe mensen. Op de volgende receptie kan je het voorstellingsproces overdoen zonder enige argwaan van beide partijen, want namen en gezichten zijn het afgelopen jaar jammerlijk verloren gegaan in het neurale netwerk dat geteisterd werd door rijkelijk vloeiende cava.

Wat een cynisme, vind ik nieuwjaarsrecepties dan niet leuk? Toch wel, ik kan me juist erg amuseren op zulke informele momenten. Het is fijn om je collega’s (nog) beter te leren kennen, en er vallen al eens grappige situaties voor die later klassieke anekdotes worden. Om het allemaal leuk te houden heb ik één belangrijke tip: beperk het gebruik van alcohol.

Iedereen weet voor zichzelf wat de grens is wat betreft alcoholgebruik. Het is belangrijk om die grens goed te bewaken op nieuwjaarsrecepties. Je wilt niet dat iemand je zwalpend aantreft in de toiletten, giechelend om je eigen verstoorde evenwicht. Zijn er op jouw werk problemen door alcoholgebruik? Dan kan het handig zijn om deze tips eens door te nemen.

Zelf heb ik een duidelijke grens getrokken: ik drink geen alcohol op werkrecepties. Misschien zal je denken dat dit overdreven is. Eén glas kan toch geen kwaad? Ik word inderdaad geen losgeslagen projectiel na één glas cava of wijn, maar ik merk dat ik redelijk snel het effect van alcohol voel. Sommige mensen kunnen heel wat verzetten, en lijken daarna nog steeds glashelder te kunnen denken. Maar ik behoor niet tot die groep mensen. Daarom speel ik liever op zeker, en kies ik ervoor om geen alcohol te drinken in een werkgerelateerde context.

Ik ben geen geheelonthouder, en kan bij andere gelegenheden wel (met mate) genieten van een glaasje. Maar op het werk bouw ik steeds die veiligheidsmarge in. Een nieuwjaarsreceptie is misschien wel een informeel gebeuren op het werk, het blijft nog steeds een gebeuren op het werk. Door geen alcohol te drinken weet ik dat ik controle heb over alles wat ik zeg en doe, en hoef ik me later niet af te vragen of die ene mop er nu wel of niet over was.

Voorzichtig zijn met alcohol, ik kan het iedereen aanraden! Alleen mis ik wel nog leuke alternatieven voor alcohol op het werk. Water is niet zo feestelijk, en door “een fruitsapje alstublieft” te vragen voel ik me soms zo’n kneusje. Tot de tijd dat de hippe ‘mocktails’ me om de oren vliegen, zal ik het wel bij dat ene zinnetje moeten houden.

Wat is jouw houding ten aanzien van alcohol op het werk? Laat het weten in een reactie!

Alcohol op het werk

Bron afbeelding: Pixabay

You may also like

in januari verjaren
Waarom in januari verjaren helemaal niet zo’n feestje is: 6 redenen
Energie uit werk halen
Mijn kerst- en nieuwjaarswens voor jullie | Opgelet: kan je batterij beïnvloeden
Gift guide ambitieuze carrièrevrouw
Gift guide voor de ambitieuze carrièrevrouw
Hoe leuke kerstcadeau's vinden
Kerstinkopen doen: 3 tips die je geweldige cadeautjes doen vinden
IKEA tips
9 tips om alles uit je IKEA-bezoek te halen
Eenvoudige feesttafels
Eenvoudige feesttafels

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.