Time’s Up: Hollywoodsterren bundelen de krachten voor hulpfonds seksuele intimidatie
Time’s Up
Het is nog maar de eerste dag van het nieuwe jaar, en meteen krijgen we al te horen dat de tijd op is. Inderdaad, we zijn 2018 en we hebben het gehad met seksuele intimidatie. Vorig jaar vond er een grote omwenteling plaats in de bewustwording van seksuele intimidatie op het werk. De #metoo beweging bracht de ernst en de omvang van het probleem in binnen– en buitenland aan het licht. Dat het niet alleen bij hashtags blijft, werd vandaag duidelijk.
Hollywood richt fonds seksuele intimidatie op
Verschillende bekende actrices, regisseuses en scenaristen richtten samen het fonds ‘Time’s Up’ op. Het is een fonds dat 15 miljoen poogt bijeen te krijgen, waarvan er momenteel al 13 miljoen verzameld is. Het geld dient om vrouwen (maak ook mannen) de financiële draagkracht te bieden voor het betalen van juridische kosten in een proces tegen daders van seksuele intimidatie.
Voor iedereen financiële slagkracht
Te veel plegers van seksuele intimidatie en seksueel geweld komen ongestraft met hun daden weg omdat het slachtoffer in een zwakke positie staat. Vooraleerst is er de werkrelatie die het moeilijk maakt om dergelijke feiten aan te klagen. Wie afhankelijk is van een werkgever durft het niet altijd aan om dezelfde persoon in opspraak te brengen. Een voorbeeld hiervan zijn de actrices die afhankelijk waren van Weinstein voor hun carrière, en deze machtige man niet als hun vijand wilden hebben. Pas toen enkele vrouwen dit naar buiten brachten, werd duidelijk hoeveel slachtoffers hij had gemaakt. Een ander probleem is dat slachtoffers vaak financieel kwetsbare vrouwen zijn, die de gerechtskosten niet zouden kunnen ophoesten als ze een proces aanspannen tegen de pleger.
Niet zelden kunnen plegers hun gang gaan omdat ze weten dat het slachtoffer niet de slagkracht heeft om juridische stappen te ondernemen. “Wat kan zij mij maken?” ‘Time’s Up’ richt zich daarom niet alleen op de filmwereld, maar ook op mensen die in minder goed betaalde sectoren werken, zoals horeca- en huispersoneel.
Mooi begin 2018
Ik vind het heel mooi dat 2018 start met zo’n hoopgevend bericht. Een veilige en menswaardige werkplaats is een basisrecht, en met zo’n initiatief hoop ik dat er steeds minder mensen zullen zijn die gebukt gaan onder seksuele intimidatie op de werkplaats. Het is niet alleen het geld dat een verschil zal maken, maar het is ook weer een sterk signaal. Niemand hoeft te leven met seksuele intimidatie, want wij tolereren dit als maatschappij niet! Voor mij is dit het teken dat 2018 verder gaat op de positieve golf van women empowerment op de werkplaats en daarbuiten.
Een heel mooi en voldoening brengend 2018 toegewenst aan al mijn lezers!
Haydée