23
nov
2017
Kritiek Victoria's Secret

Mogen vrouwen nog sexy engeltjes zijn? – Waarom ik me niet aansluit bij de kritiek op de Victoria’s Secret show

Afgelopen maandag vond de jaarlijkse Victoria’s Secret lingerieshow plaats in Shanghai. Bloedmooie modellen paraderen vrolijk rond op de catwalk, al dan niet vergezeld van een kunstzinnig vormgegeven paar vleugels. Ik vind het steeds een plezier om naar te kijken. De modellen amuseren zich zichtbaar, zwaaien, steken hun armen in de lucht, geven mekaar een high five… Bij gewone haute couture modeshows lijken de modellen allemaal boos of verdrietig te zijn.

Kritiek op modeshow Victoria’s Secret

Toch is niet iedereen enthousiast over de Victoria’s Secret modeshow. Vogue publiceerde een artikel dat stelde dat Victoria’s Secret hopeloos blijft hangen in het clichébeeld van de vrouw als lustobject. Fiona Hering en Marlies Dekkers (zelf ook een bekend lingerieontwerpster) hekelen het sexy karakter van de show, en vinden het vreemd dat dit nog aanspreekt in een tijd waarin vrouwen topposities bekleden. In hun eigen woorden:

“Willen vrouwen anno 2018 écht nog naar vrouwen kijken die in badjas handkusjes in de camera blazen? Of die met veren uit de billen en voorzien van wanstaltige vleugels, als een soort geile hysterische Tinkerbell over het podium paraderen?”

Marlies Dekkers (die ik trouwens zelf een fantastische en inspirerende vrouw vind) argumenteert dat de show creatief nog maar weinig voorstelt omdat de vleugels voortdurend terugkomen, en ze vindt het spijtig dat de lingerieshows van Victoria’s Secret de vrouw als lustobject blijven bestendigen. Haar eigen lingerie ontwerpt ze volgens eerder genoemd artikel voor zelfstandige vrouwen die genoeg hebben van lieflijk kant, en lingerie vooral voor zichzelf kopen.


Er zijn verschillende redenen waarom ik me niet aansluit bij de kritiek van deze dames.

Contra kritiek 1: geen creatief miskleun

Ten eerste vind ik niet dat de Victoria’s Secret show een creatief miskleun is. Ik vind het een vrolijke kleurrijke show, en de vleugels zijn in mijn ogen ware kunstwerkjes. Dit najaar bezocht ik in New York een kleine expositie (te vinden op de bovenste verdieping van het Victoria’s Secret filiaal op 5th Avenue voor de liefhebbers), en daar kon ik de geschiedenis van de show en enkele prachtige originele vleugels bewonderen. Maar goed, ik begrijp best dat sommige mensen niet voor dit concept gewonnen zijn, en wie ben ik om de mening van een gerenommeerd lingerieontwerpster tegen te spreken.

Contra kritiek 2: lingerie kan als doel ‘verleiden’ hebben

Een tweede punt waar ik niet akkoord mee ga, is het idee dat zo’n show niet meer van deze tijd is. Toegegeven, de vrouwen zijn beeldschoon en laten zich van hun meest sexy kant zien. Er zijn een heleboel producten waarvan ik het misplaatst zou vinden om er een beeld van een sexy vrouw aan te koppelen. Grasmachines. Gokspelen. Salontafels. Maar geen lingerie. Lingerie hoéft geen sexy of verleidende functie te hebben. Maar het kan dit best hebben. Victoria’s Secret kiest ervoor om zich een speels en sexy imago aan te meten. En dat is prima voor een lingeriemerk! Ik vind het mooi dat Marlies ontwerpt voor vrouwen die het niet begrepen hebben op lieftallige kanten setjes. Maar er zijn genoeg vrouwen die dat net wél willen terugvinden in hun lingerielade. En die het sexy en verleidelijk imago van de Angels die de show lopen net willen overnemen als het op hun lingerie aankomt.

Ik denk trouwens dat de woorden ‘als het op hun lingerie aankomt’ cruciaal zijn. Ik voel aan dat er een soort spanning bestaat tussen een zelfstandige, ambitieuze en gerespecteerde vrouw zijn, en een sexy, verleidend wezen zijn. In mijn ogen kan dit prima samengaan. Het ene sluit het andere niet uit. Waarom kan je geen bedrijf leiden, en tegelijk een sexy kanten lingeriesetje dragen waarin je je verleidelijk voelt? Als die bedrijfsleider ’s avonds zwoel met haar ogen knippert, in haar fantasie een stel gouden vleugels draagt, en haar lokken over haar schouder gooit om haar sexy Victoria’s Secret setje beter te kunnen tonen aan de partner die ze wenst te verleiden, dan is dat toch helemaal haar zaak?

Kan je als moderne vrouw wel nog naar zoiets kijken?

Ik vind het prima om als moderne vrouw naar een dergelijk spektakel te kijken, zolang je maar beseft dat dit één beeld is dat je als vrouw kunt aannemen.

Ik vind het prima om als moderne vrouw naar een dergelijk spektakel te kijken, zolang je maar beseft dat dit één beeld is dat je als vrouw kunt aannemen. Je kan alles zijn wat je wilt. Je kan daarbij sportlingerie dragen, je kan stoere lingerie dragen, je kan sobere lingerie dragen, en je kan übersexy lingerie dragen, terwijl je er je pauwenveren bij fantaseert. Nogmaals, als je bij gelegenheid een lustobject wilt zijn is dit prima, zolang je er jezelf niet tot reduceert.

Toch problematische elementen

Ik vind wel dat de  jaarlijkse show van Victoria’s Secret enkele problematische elementen bevat. Tot voor kort liepen er bijna uitsluitend blanke vrouwen over de catwalk. Dit jaar zag ik tot mijn groot genoegen al veel meer etnische diversiteit. Ik denk dat Victoria’s Secret op dit vlak de juiste richting heeft gekozen. Wat wel nog vrij problematisch is, is het eenzijdige lichaamsbeeld dat wordt getoond. Toegegeven, Victoria’s Secret kiest voor fittere en gezondere modellen dan de uitgehongerde modellen die je vaak op couture shows ziet. Desondanks blijven ze daar toch erg eenzijdig in. Het ultraslanke strakgetrainde lichaam mag er best zijn. Maar het sportieve gespierde lichaam ook, en het lichaam met ronde welvingen ook.

Fijne winkelervaring

In de winkels zelf hangt overigens wel een andere sfeer dan in de shows. Als ik in de Verenigde Staten ben, wandel ik geregeld bij Victoria’s Secret binnen. De verkopers en verkoopsters zijn zeer vriendelijke mensen (bij het personeel is er overigens wel veel diversiteit qua etniciteit en lichaamsvormen) en je voelt je echt een gewaardeerde klant. Een vrouw wordt er helemaal niet gereduceerd tot lustobject. Het is wel duidelijk dat ze vrouwen het gevoel willen geven dat ze sexy wezens zijn, maar dat kan toch net de bedoeling zijn van daar lingerie te shoppen?

Conclusie kritiek Victoria’s Secret

Willen vrouwen nog naar shows kijken waarin vrouwen verleidelijke engeltjes zijn? Ik alvast wel. Ik vind dat er niets mis is met verleidende engeltjes. Zolang vrouwen daar niet tot gereduceerd worden. Maar misschien hebben jullie daar wel een andere mening over? Laat het gerust weten in een reactie!

Lees ook: deze 4 Amerikaanse ketens zouden ook in België moeten bestaan

Wat vind jij van de Victoria’s Secret modeshow?

Kritiek Victoria's Secret

Afbeelding: Instagram Josephine Skriver

You may also like

amerikaanse ketens
Deze 4 Amerikaanse ketens zouden ook in België moeten bestaan

2 Responses

  1. Ja, ik vind ook zeker dat vrouwen er zo uit mogen zien. Het is mooi dat het merk na al die jaren nog steeds op hun eigen manier kan vernieuwen door creatief los te gaan, ik heb daar alleen maar respect voor. En welk merk laat dames nou met een big smile op de catwalk lopen? Hoe vrouwvriendelijk wil je het hebben?

    1. Haydée

      Daar ben ik het helemaal mee eens! Inderdaad, ik vind ze ook nog steeds vernieuwend, ondanks de ‘constante’ van de vleugels. En ja, die blije vrouwen over de catwalk zien lopen is een verademing! 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.