5
apr
2017
Bucketlist

Stop de bucketlist-mentaliteit: niets moet

Zoveel mogelijkheden

De eindeloze mogelijkheden in ons leven geven ons veel keuzevrijheid, maar kunnen er ook voor zorgen dat je in een impasse geraakt. Er zijn zoveel mogelijkheden waardoor je bang bent te kiezen. Je kunt ook beginnen twijfelen aan je gekozen weg, en piekeren over de toekomst. Een gekend fenomeen dat hier rechtstreeks aan gerelateerd is, is de quarterlife crisis. Hier schreef ik al eerder dit artikel over.

De quarterlife crisis is een relatief recent gegeven doordat we nog nooit zoveel keuzemogelijkheden gehad hebben. Daarbij bestaat er ook een druk vanuit de maatschappij om aan bepaalde verwachtingen te conformeren. Komen we op dit punt in ons leven ook nog eens voor zware (en in onze ogen) levensbepalende keuzes te staan, dan hebben we de ideale mix voor een quarterlife crisis. Waar willen we naartoe met ons leven? Met wie willen we er naartoe? Hoe willen we er naartoe? En moeten we wel ergens naartoe?

Als je het gevoel hebt dat je overweldigd wordt door alle mogelijkheden, en niet durft te kiezen uit angst iets beter te mislopen, kan ik je een tip geven om extra rust in je hoofd te creëren.

Stop de bucketlist-mentaliteit

Laat je niet wijsmaken dat je iets moét. De angst die we bij belangrijke levensvragen hebben, komt vaak voort uit het gevoel dat we van alles zullen missen door die keuze. Dit is deels te wijten aan de overvloed aan keuze en de ‘bucketlist-mentaliteit’ zoals ik het zelf noem. Er is natuurlijk niets mis met een (zelfgemaakte) bucketlist, maar we komen tegenwoordig zoveel dingen tegen die je absoluut moet gedaan hebben. Surf maar eens rond op internet naar ‘dingen die je moet gedaan hebben’. Ik geef zelf ook een paar voorbeelden:

  • Tien citytrips die je moet gedaan hebben
  • Dertig dingen die je moet doen voor je dertig wordt
  • Twintig boeken die je moet gelezen hebben
  • Vijftig films die je moet gezien hebben
  • Zestien dingen die je moet meegemaakt hebben in je studententijd
  • Tien dingen die je moet gedaan hebben voor je gaat trouwen
  • Vijf eilanden die je moet gezien hebben

Ik zou nog een tijdje kunnen doorgaan. Zulke lijstjes zijn leuk om te lezen, maar als je ze serieus neemt, bezorgt dit onnodige stress. Want je moest maar eens die ene citytrip  niet gedaan hebben. Wie heeft die regels eigenlijk opgesteld? Wie bepaalt dat je die dertig dingen moet doen voor je dertig wordt? Blijf je eeuwig 29 als je niet alleen een verre reis hebt gemaakt? Tenzij dit je dood betekent, zou ik dit dan iedereen aanraden die opziet tegen tram 3. En wat als je maar vijf boeken gelezen hebt van de twintig boeken die je moet gelezen hebben? Lijd je dan aan grote stompzinnigheid? Misschien heb je wel hele leuke andere boeken gelezen, of misschien schrijf je zelf een boek. En o jee, ik besef net dat ik nooit had mogen trouwen, want ik heb niet alle tien must do’s kunnen afstrepen van de levensbelangrijke lijst. Maar ach, ik ben heel gelukkig met mijn partner, dus zo verkeerd zal mijn keuze wel niet geweest zijn zeker?

Er is helemaal niets dat moet

Deze lijstjes zijn misschien wel vermakelijk, maar bevatten geen kennis of wijsheid. Niets moet. Als ik alle must-sees en must-do’s zou gedaan hebben die ik hoor gedaan te hebben, zou ik met mijn tijd op aarde niet toekomen. Als je in de knoop zit met levensvragen, is het laatste waar je behoefte aan hebt een lijstje met allemaal ‘moetjes’ die alleen maar benadrukken wat je allemaal nog niet bereikt of gedaan hebt. Ik pleit hier niet voor een leven waarin je jezelf niet uitdaagt, en je dromen niet wilt realiseren. Ik pleit voor een leven waarin je je niet door anderen laat opleggen welke dingen je moet meemaken. Als jij houdt van reizen en boeken lezen, dan maakt het echt niets uit dat je nog niet alle hippe bars hebt bezocht in je eigen stad, en je nog nooit bent wakker geworden op een plaats waar je niet weet hoe je er terecht bent gekomen. Nochtans zou je dit zogenaamd allemaal moeten doen voor je 30 wordt.

Niet alleen lijstjes kunnen je laten twijfelen over jezelf, ook de verwachtingen uit je omgeving kunnen dat doen. Weet dat er niet één manier is om je leven zinvol te beleven. Als je zo druk bezig bent met het conformeren aan andermans verwachtingen en het afstrepen van lijstjes in andermans bucketlist, uit angst iets belangrijks te missen, mis je misschien nog wel het belangrijkste van alles: een leven van jezelf.

Hou je wel van een bucketlist, maar niet van de verplichte internetlijstjes? Dan kan ik dit boek aanraden: Het Bucketlist-boek van Elise De Rijck, zegt niet wat je allemaal moet doen, maar geeft je eerder inspiratie. Geen dingen die je moet gedaan hebben voor je 30ste, wel leuke ideeën om je leven in te vullen zoals jij dat wilt.

Bedenk dat je maar één leven hebt, en dat je ooit zult sterven. Zie je een bucketlist die je leven voor jou wilt invullen, leg die dan aan de kant. Doe gewoon wat jij graag wilt. En weet je nog niet wat je op lange termijn wilt? Doe dan iets waar je vandaag gelukkig van wordt.
Bucketlist

Bron afbeelding: unsplash

You may also like

wacht maar tot je kinderen hebt
Waarom ik gek word van de zin “wacht maar tot je kinderen hebt.”
Louis Vuitton kopen
Wat je absoluut moet weten voor je een Louis Vuitton koopt
Professionele kledij
Hebben artikelen over professionele kledij bestaansrecht?
Moeder met kind in supermanpak
Waarom we het allemaal goed gedaan hebben
Get Real: hoe je net als Lien De Pau ‘goestingdoener’ wordt
Interessante blogs
Mijn 3 favoriete blogs van dit moment

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.