21
jan
2017
Melania Trump Trophy Wife

Melania Trump: de trophy wife

Now I ain’t saying she’s a gold digger… Terwijl deze gevleugelde woorden van Kanye West door mijn boxen schallen denk ik aan de nieuwbakken president van de Verenigde Staten en zijn vrouw. Ik denk vooral aan zijn vrouw, Melania. En ik denk aan de jonge meisjes in de Verenigde Staten die deze First Lady als rolmodel voorgeschoteld krijgen. Bon appétit, mes enfants. Op zijn minst wordt ze op een gouden presenteerblaadje aangeboden. Of in een gouden kooitje. Onwillekeurig moet ik aan dit kinderliedje denken:

Vogeltje gij zijt gevangen, in een kooitje zult gij hangen.
Gij blijft hier, gij blijft hier. Lieve vogel gij blijft hier.

In een aaneenschakeling van muzikale en andere associaties besluit ik om ‘trophy wife’ in te voeren in mijn zoekmachine. Wikipedia wist me het volgende te vertellen:

Trophy wife is an informal term for a wife, usually young and attractive, who is regarded as a status symbol for the husband, who is often older or unattractive, but usually wealthy. For the husband, it has a connotation of pure narcissism and the need to impress other men, and that the husband would not be able to attract the sexual interest of the attractive woman for any reason apart from his wealth or position. It can also be used to imply that the trophy wife in question has little personal merit besides her physical attractiveness, does very little of substance beyond remaining attractive, requires substantial expense for maintaining her appearance and is in some ways synonymous with the term gold digger.

Misschien is Melania wel gelukkig met haar man, en ziet ze geen graten in haar positie als fraaie en volgzame paradijsvogel. Hoe kan je anders samenleven met een man die vrouwen degradeert tot louter lustobject, en de ene seksistische opmerking na de andere maakt? Onze samenleving heeft nood aan een sterke vrouw, een vrouw die het opneemt voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, en geen seksisme tolereert. Mag dat een knappe vrouw zijn? Ja. Mag dat een vrouw zijn die samen is met een oudere man? Jazeker. De voorwaarde is dat ze niet bang is om haar mond open te trekken als de helft van de wereldbevolking beledigd wordt door één van de machtigste mannen op aarde. Kunnen we dit van Melania verwachten? Tot op heden blinkt ze vooral uit in “ik stond erbij en ik keek ernaar.” Ik hoop dat ze in de toekomst de moed vindt om uit haar gouden kooi te vliegen. Want zelfs paradijsvogels hebben een stem gekregen om te zingen!

Lees ook: een barst in het glazen plafond dankzij Hillary Clinton

Melania Trump Trophy Wife
Bron afbeelding: Pixabay

You may also like

vrouwelijke academici
Waarom vrouwen massaal hun doctorstitel op sociale media plaatsen
sexy psycholoog
Te sexy voor een psycholoog?
emotionele arbeid
Onzichtbare ongelijkheid in het huishouden: emotionele arbeid | Of waarom mannen niet aan verjaardagen denken
Carrièrevrouw
Aantrekkelijke vrouwen worden minder vaak aangenomen na #metoo
Bellende man
Hogeschool in opspraak na verlagen punten mannelijke studenten bedrijfsmanagement: “Mannen winkelen nu eenmaal niet graag.”
mansplaining
Wanneer mannen denken dat je een domme bimbo bent

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.