30
jan
2017
Kan Een Man Ook Feminist Zijn

De man: in vele opzichten een partner | Waarom mannen ook feministen kunnen zijn

Deze blogpost schreef ik als gastblogger voor de blog van de Vrouwenraad.

Vaderschap

De strijd om gelijke rechten voor mannen en vrouwen wordt wel eens verward met een strijd tussen mannen en vrouwen. Als ik “vrouwen aan de macht!” hoor, ben ik eerder geneigd om mij te verslikken in mijn muntthee dan om joelend met een wapenschild de straat op te lopen. Vrouwen aan de macht? Alsjeblieft, neen! Vrouwen en mannen samen aan de macht? Met veel plezier.

Mannen én vrouwen. Niet mannen óf vrouwen

Dit artikel schrijf ik speciaal voor de mannen, de onmisbare en waardevolle personen die de helft van de menselijke soort uitmaken. In een wereld zonder mannen zou ik niet willen leven. In een wereld met alleen vrouwen aan de top ook niet. Het probleem met onze huidige samenleving is dat enorm veel potentieel wordt verspild door vrouwen niet dezelfde kansen te geven als mannen. Hoe dwaas zou het zijn om te streven naar het tegenovergestelde probleem? Gelijke rechten voor de beide seksen is geen kwestie van ‘mannen versus vrouwen’, maar een doelstelling van mannen en vrouwen samen.

Gelijke rechten voor de beide seksen is geen kwestie van ‘mannen versus vrouwen’, maar een doelstelling van mannen en vrouwen samen.

Waarom sommige mannen bang zijn om feminist te zijn

Sommigen denken dat mannen alleen maar te verliezen hebben als vrouwen een gelijkwaardige positie innemen. Ik zie twee oorzaken voor deze denkpiste. Eén: je bent totaal niet capabel om de job uit te voeren die je doet, en je vrees om aan de kant geschoven te worden door een capabele vrouw (of man) is terecht. Twee: je hebt nog niet voldoende stilgestaan bij het gegeven dat ongelijke kansen voor mannen en vrouwen ook heel nadelig zijn voor mannen. Ik ga er eventjes van uit dat de eerste categorie vrij klein is, daarom wil ik graag eens stilstaan bij de tweede oorzaak.

Het optimaal gebruik maken van de individuele capaciteiten van mannen en vrouwen kan de maatschappij alleen maar ten goede komen. Maar ook het individu heeft er baat bij dat vrouwen dezelfde kansen krijgen. Als vrouwen op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld minder snel promotie maken, dan is dat heel nadelig voor iedereen die rechtstreeks of onrechtstreeks voordeel haalt uit haar inkomen. Iedereen, dus ook mannen. De archaïsche opvatting dat vrouwen huishoudelijk werk en opvoeding van kinderen voor het grootste deel op zich horen te nemen, is ook zeer nadelig voor mannen. Mannen die deeltijds willen werken, of van ouderschapsverlof gebruik willen maken krijgen dit nog steeds minder makkelijk geregeld dan vrouwen. Dit vind ik heel erg, want zo worden mannen de kans ontnomen om hun eigen leven vorm te geven. Het is dus in ieders belang dat mannen en vrouwen gelijke kansen krijgen!

Lees ook: waarom mannen dringend meer vaderschapsverlof verdienen

Kan een man ook feminist zijn? Ja, natuurlijk!

Gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen is een zaak van iedereen, ongeacht je geslacht. Ik droom van een wereld waarin mannen en vrouwen gelukkig kunnen samenleven en werken. Het idee van vrouwen die ten strijde willen gaan tegen mannen is in mijn ogen idioot en zelfs schadelijk. Beste mannen, wees dus zeker niet afgeschrikt door mijn vurige pleidooien voor gelijke kansen en motiverende teksten over ‘women empowerment’ op mijn blog. Ik wil samen met jullie, mijn mannelijke medemensen opkomen voor gelijkwaardigheid voor iedereen. Alleen samen zullen we in onze doelstelling slagen.

O ja, en als je jezelf dan afvraagt of je feminist bent: “feminist, a person who believes in the social, political, and economic equality of the sexes.” Volgens Chimamanda Ngozi Adichie wel! En dat staat jullie zo goed.

Kan Een Man Ook Feminist Zijn

Bron afbeelding: Pixabay

You may also like

Sokken stoppen
Waarom het feministisch is om je eigen sokken te stoppen
Huishouden
Wie doet het meest in het huishouden?
naaktbeelden verspreiden
Stop met naaktfoto’s van anderen rond te sturen!
Ouderschapsverlof anciënniteit
Onrechtvaardig: hierdoor kunnen papa’s niet voor hun pasgeboren baby zorgen in België
Beyoncé minst feministische songs
De minst feministische nummers van Beyoncé
Kinderwagen
Kinderwagenterrorisme

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.