22
sep
2017
dearcatcallers

Moedige vrouw heeft genoeg van mannen die haar naroepen, en plaatst ze te kijk op Instagram

Een tijdje geleden schreef ik een artikel over hoe je kan reageren als je wordt lastiggevallen door catcallers. Wel, de Nederlandse Noa Jansma heeft een eigen manier gevonden om te reageren, en tegelijk het probleem aan te kaarten. Ze vraagt de catcallers steeds of ze met haar op de foto willen, en post het resultaat dan op Instagram met een beschrijving van de situatie.

Nog een keer #dearcatcallers *psssssst, kissing sounds and whistling”

Een bericht gedeeld door dearcatcallers (@dearcatcallers) op

Haar actie getuigt in ieder geval van lef, want uit ervaring kan ik zeggen dat het zeker niet makkelijk is om iemand zomaar aan te spreken als je net werd nageroepen langs straat. Soms doe ik het wel, maar ik heb niet altijd de zin of energie om te reageren. Maar wat zij doet gaat toch een stap verder. Ze nodigt de mannen uit om met haar op de foto te gaan. Ik vraag me af wat zo’n man dan denkt: “oh fijn, ze toont interesse?” De mannen lijken in ieder geval wel vrolijk te lachen op de foto’s.

Classic 2.0 “psssst, whoooooop, Can he have your number?” #dearcatcallers

Een bericht gedeeld door dearcatcallers (@dearcatcallers) op

Noa zegt dat ze een maand lang elke catcaller op foto zal vastleggen. Ik heb haar Instagram-account ondertussen gevolgd, en vind de foto’s zo uit het leven gegrepen. Het toont ook perfect aan hoe vermoeiend dit is. Als je dagelijks (en vaak meerdere malen per dag) wordt nageroepen of nagefloten langs straat, is dit absoluut geen kleinigheidje. Je hebt dan het gevoel dat dit er nu eenmaal bijhoort als je je in de openbare ruimte begeeft. En dat mag het helemaal niet zijn. Iedereen moet rustig op straat kunnen wandelen zonder lastiggevallen te worden door anderen.

#dearcatcallers “Babyyyyyyyy! THANKYOU” *blowkiss* (slide ➡️)

Een bericht gedeeld door dearcatcallers (@dearcatcallers) op

Op Noa’s foto’s wordt mooi visueel in beeld gebracht hoe vaak vrouwen met catcallers te maken krijgen. Op verschillende foto’s draagt ze dezelfde outfit. Ook het gevoel dat het bij de vrouw oproept is goed zichtbaar. Je wordt er triestig van, voelt zelfs walging, en het is absoluut nooit leuk.

#dearcatcallers “hmmmm you wanna kiss?”

Een bericht gedeeld door dearcatcallers (@dearcatcallers) op

Ik vraag me af welke reacties er allemaal zullen komen op de foto’s. Zullen meerdere vrouwen de hashtag #dearcatcallers gebruiken bij hun foto’s waarop hun catcallers te zien zijn? Zullen de catcallers zichzelf herkennen op de foto’s? Zal er een discussie komen over privacy? Zal het iets bijdragen aan een oplossing voor dit fenomeen?

Ik hoop in ieder geval dat deze actie de omvang van het probleem duidelijk maakt. Dit moet absoluut serieus genomen worden, want voortdurend lastiggevallen worden op straat is zeker geen kleinigheidje.

Wat vind jij van deze actie? Zou jij dit zelf ook durven? En ben je van plan om de hashtag #dearcatcallers te gebruiken?

You may also like

vrouwelijke academici
Waarom vrouwen massaal hun doctorstitel op sociale media plaatsen
Huishouden
Wie doet het meest in het huishouden?
naaktbeelden verspreiden
Stop met naaktfoto’s van anderen rond te sturen!
sexy psycholoog
Te sexy voor een psycholoog?
emotionele arbeid
Onzichtbare ongelijkheid in het huishouden: emotionele arbeid | Of waarom mannen niet aan verjaardagen denken
Carrièrevrouw
Aantrekkelijke vrouwen worden minder vaak aangenomen na #metoo

2 Responses

  1. Enige voordeel van ouder worden, is dat je hier minder last van krijgt. Kan het me nog goed herinneren en het is alles behalve charmant. Privacy? Die mannen gaan toch akkoord met de foto? Zij mag zelf bepalen wat voor commentaar eronder geplaatst wordt. Mijn bescheiden mening! Groetjes

    1. Haydée

      Dag Gerda, bedankt voor je reactie! Dat over ‘minder erg worden als je ouder wordt’ heb ik nog gehoord. Inderdaad een voordeel. 😉 Heel jammer dat niet elke vrouw in haar waarde wordt gelaten hé. Groetjes Haydée

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.