30
mei
2023
artificiële intelligentie

Zal AI het werk van bloggers overnemen?

De ontwikkelen met betrekking tot artificiële intelligentie (AI) gaan razendsnel. Elke dag verschijnt er wel weer een nieuwe applicatie die ons met verstomming slaat. En al zijn dit razend boeiende tijden om in te leven, met momenten kan het ook een beetje angstaanjagend zijn.

Wat doet AI?

Wat AI doet, is op een zeer nauwkeurige en zeer snelle manier patronen detecteren. Alle foto’s en alle geschreven teksten die op internet staan, zijn brongegevens. En AI voorspelt door middel van neurale netwerken wat de kans is dat een bepaald patroon overeenkomt met een bepaalde betekenis. Zo kan AI perfect gezichten onderscheiden van andere visuele input, en kan het zelfs de juiste naam aan jouw gezicht koppelen. Als er enkele foto’s van jou op internet staan waar je naam aan gekoppeld is (sociale netwerken, iemand?), dan mag je er prat op gaan dat jouw gezicht gekend is door een AI-systeem.

Maar AI kan meer dan alleen patronen herkennen. Het is ondertussen al zodanig getraind dat het zelf nieuwe patronen kan genereren. AI kan onder meer beelden genereren die nog niet bestaan, en AI kan teksten genereren die nog nooit geschreven zijn. Daarvoor baseert het zich natuurlijk op de onmetelijke bron die het internet is.

Het is net het genereren van beelden en teksten dat creatieve makers doet vrezen voor hun toekomst. Want als rekenkracht jouw job kan uitvoeren, wat ben je dan nog met je eigen creatieve brein?

De toekomst van bloggers in een AI-tijdperk

Ik denk niet dat AI tekstschrijvers volledig kan vervangen. AI kan je teksten wel verbeteren, het kan voorstellen doen voor nieuwe stukken tekst, of het kan een bepaalde stijl kopiëren. Maar wat het (nog) niet kan is een situatie vanuit jouw beleving beschrijven. AI weet niet dat jij het graag zou willen hebben over hoe jij de loonkloof in jouw bedrijf aan den lijve ondervonden hebt (gelukkig niet waargebeurd). En AI weet niet dat je een grappige anekdote wilt delen over die ene keer dat je theespetters over een vergaderzaal liet neerdalen (wel waargebeurd).

Er zal misschien minder nood zijn aan tekstschrijvers die informatieve teksten from scratch schrijven. Maar de juiste opdracht geven om die tekst te schrijven zal nog door een mens moeten gebeuren, en de geleverde output zal nog moeten herwerkt worden tot de tekst helemaal naar wens is.

En AI kan ook teksten schrijven over de toekomst van AI voor bloggers. Maar AI weet niet hoe jij hier als individu tegenaan kijkt.

Alles bij elkaar genomen denk ik dat mensen nog steeds teksten zullen willen lezen die door echte personen geschreven zijn. Omdat we willen lezen over de theefiasco’s van anderen. Omdat we willen weten welke ervaringen anderen meemaken, wat hen roert en ontroert.

Ik vermoed (of hoop tenminste) dat het menselijke aspect niet overbodig zal worden door artificiële intelligentie, maar dat authentiek geschreven tekst net nog waardevoller zal worden.

Wat denken jullie over de toekomst van bloggers in het AI-tijdperk?

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.