X

De carrière tag: 10 carrièrevragen beantwoord

Geregeld krijg ik vragen over mijn werk of geraak ik betrokken in een discussie over carrièregerelateerde vraagstukken. Daarom besloot ik de carrière tag te bedenken (dit zijn 10 vragen die over je studie of carrière gaan), en die ook zelf in te vullen. Hier gaan we!

1. Welke opleiding/studie heb je gevolgd?

Ik heb 5 jaar psychologie gevolgd aan de Universiteit van Gent, en heb daar het diploma van klinisch psycholoog behaald. Daarvoor ging ik naar school in het Sint-Godelievecollege in Gistel, waar ik de richting Latijn-Wiskunde volgde. De overgang van het secundair naar het hoger onderwijs vond ik heel leuk. Meer vrijheid, meer diepgang, een studierichting die me volledig lag,… Moest ik opnieuw moeten kiezen zou ik opnieuw voor psychologie gaan. Ik oefen het beroep van klinisch psycholoog niet uit, maar gebruik elke dag de kennis en vaardigheden die ik in die richting heb opgedaan.

2. Wat is je huidige job?

Momenteel werk ik als doctoraatsonderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen. Ik doctoreer in de onderwijswetenschappen (daarom kan ik zo goed mijn vooropleiding gebruiken), en doe onderzoek naar de effectiviteit van geïntegreerde STEM-vakken in het secundair onderwijs. STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Voor mijn doctoraatsonderzoek maak ik deel uit van het STEM@School project waarin zo’n geïntegreerd STEM-vak werd vormgegeven. Ik onderzoek of het volgen van die vakken op een geïntegreerde manier (en dus niet louter apart van elkaar) invloed heeft op de motivatie voor die vakken en de attitudes die studenten hebben tegenover die STEM-beroepen. Ook ga ik na of studenten daardoor ook effectief beter presteren op die vakken.

Lees ook: 7 vooroordelen over doctoreren

Naast mijn werk als doctoraatsonderzoeker werk ik ook in een Europees project rond Fablabs en Makerspaces. In een Fablab of Makerspace kan je gebruik maken van toestellen zoals laser cutters en 3D-printers om dingen te maken, en deel je ook inzichten en kennis met anderen die gebruik willen maken van die voorzieningen. Het project heet Artifex, en het zoekt een manier om leerkrachten die met hun leerlingen zulke Fablabs en Makerspaces willen bezoeken, optimaal te ondersteunen. In een Fablab staan is namelijk niet hetzelfde als voor een groep leerlingen in een klaslokaal staan.

Lees ook: mijn outfit op de persvoorstelling van Artifex

UPDATE: ik heb naast mijn job op de Universiteit Antwerpen ook een nieuwe job op de UGENT. Lees er alles over in de volgende blogpost: ik heb een nieuwe job!

3. Wat vind je het leukste aan je job?

De vrijheid en de mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen. Als onderzoeker werken aan een universiteit is één van de mooiste jobs die ik me kon inbeelden. En het blijkt ook effectief zo te zijn. Je kan jezelf intellectueel zo ver uitdagen als je wil, je leert zelfstandig werken, overwint drempels, je hebt geregeld de kans om je werk in het buitenland te presenteren, en je kan samenwerken met collega-onderzoekers. Ik zie mijn doctoraat eigenlijk als één grote opportuniteit om mezelf als mens en als denkend wezen te ontwikkelen. Daarnaast waardeer ik ook enorm de vrijheid die ik als onderzoeker krijg. Zowel in mijn werk, als in de organisatie van dit werk. Ik floreer in een omgeving waarin ik zelf de marges mag uittekenen.

Lees ook: geluksmomenten uit een typische werkdag als onderwijswetenschapper

4. Zijn er nadelen verbonden aan je job?

Het grootste voordeel is ook meteen een valkuil: door de grote mate van vrijheid ben je zelf volledig verantwoordelijk voor je werk en tijdsindeling. Dit kan ook een zekere druk met zich meebrengen. “You should be writing” is niet voor niks een populaire comic onder PhD studenten.

5. Wat is je favoriete werkdag in de week?

De vrijdag. Niet omdat ik dan ‘s avonds mijn werk aan de kant kan leggen, wel omdat ik de vrijdag zie als de ideale dag om zaken af te ronden. Niks brengt zoveel voldoening als die ene taak nog af te krijgen voor het weekend.

6. Wanneer ben je het productiefst?

’s Avonds. Dit was al zo in mijn studietijd, en dit is nog steeds zo. Ik kan wel de hele dag goed werken als ik me focus, maar mijn natuurlijk ritme neigt eerder naar de avond. Er zijn mensen die ’s ochtends hun wekker een paar uur vroeger zetten als ze tegen een deadline aanlopen. Ik ben eerder iemand die ’s avonds nog een paar uurtjes extra doorwerkt. Als ik het aantal woorden zou tellen dat ik voor 16u neerschrijf in een paper, en het aantal woorden zou tellen dat ik na 16u neerschrijf, weet ik wel welk tijdsdeel het zwaarst zou doorwegen.

Lees ook: de productiviteit van de onproductiviteit

7. Welke job ligt totaal niet in de lijn van je opleiding, maar zou je toch graag eens doen?

Een job waarmee je overal ter wereld komt. Het lijkt me fantastisch om piloot te zijn. De adrenaline, de bestemmingen, de band met je collega’s,… Ook stewardess lijkt me heel leuk. Ik zie soms foto’s voorbijkomen van facebookvrienden die als stewardess werken, en dan kan ik wel watertanden bij al die bestemmingen.

8. Wat is je favoriete carrièregerelateerde blog?

Dat is Prettybusiness van Aileen. Ze schrijft over alles wat met zakelijke kleding te maken heeft, en dit doet ze op een geïnformeerde en genuanceerde manier. Zo refereert ze ook geregeld naar wetenschappelijk onderzoek. Verwondert het je dat ik zo’n fan ben?

Lees ook: mijn 3 favoriete blogs van dit moment

9. Welk advies zou je geven aan mensen die jouw job willen uitoefenen?

Bedenk dat een doctoraat een leertraject is dat in een jobvorm gegoten werd. Alles vanaf dag één perfect kunnen en weten, dat is niet mogelijk. Groei en ontwikkeling is niet alleen heel normaal, het is zelfs wenselijk. Besef ook dat het een job is. Een leuke en uitdagende job, maar een job. Niks is zo belangrijk dat het voorgaat op je emotioneel en lichamelijk welzijn. Een doctoraat dat op een bepaald moment moeilijk loopt is geen gefaald leven.

Mijn collega Annemie Struyf schreef hier een mooie blogpost over.

10. Vul aan: een geslaagde carrière is…

een carrière waarin je jezelf en anderen graag kan blijven zien.

Neem je deze tag graag over? Leuk! Verwijs je dan ook eventjes naar het originele artikel via een link naar Work in Heels? Reageer ook gerust hieronder, dan kom ik met plezier je antwoorden lezen.

Haydée:
Related Post