X

De productiviteit van de onproductiviteit

De zomermaanden zijn voor veel mensen een periode waarin men heerlijk kan ontspannen, en men eventjes niet productief moet zijn. Sommige mensen hebben echter moeite met onproductieve periodes, omdat ze het gevoel hebben belangrijke tijd te vergooien. Nochtans is niets minder waar.

De vloek van de productiviteit

Altijd maar productief willen bezig zijn is niet alleen een onmogelijke opdracht, het put je ook mentaal uit. Een mens is niet gemaakt om voortdurend resultaatgericht bezig te zijn. We mogen best op gezette tijden in onze symbolische of letterlijke hangmat hangen. De momenten waarin we onszelf toestaan om te dagdromen, te spelen, of gewoon wat te luieren zijn enorm waardevol. Onze hersenen en ons lichaam hebben deze activiteiten zwaar nodig. Wie zichzelf voortdurend forceert om nuttig en productief bezig te zijn, ontzegt zichzelf een stuk mentaal welzijn, en vermoordt de voedingsbodem voor creativiteit.

Onproductiviteit als voedingsbodem voor creativiteit

De beste ideeën ontstaan vaak wanneer je helemaal niet aan het werk bent. Als ik loop te dagdromen op weg naar het station, naar buiten kijk door het raam van de trein, of mensen zit te observeren op een terrasje ontspruiten er zomaar ideeën in mijn hoofd. Een idee voor een nieuw blogartikel zal minder snel in mij opkomen als ik me achter mijn bureau zet en mijzelf aanspoor om na te denken over nieuwe artikelen. Pas wanneer ik mij ontspan, en de associaties zomaar in mij laat opkomen, geef ik de volle ruimte aan mijn creativiteit. Deze activiteiten zijn niet productief, en zijn de basis voor heel veel leuke zaken die in mijn leven voorkomen, of die ik zelf vormgeef.

Aanvaard de onproductieve werkdag

Ook als je theoretisch gezien wel aan het werk bent (of zou moeten zijn) hoef je niet altijd schrik te hebben van onproductieve momenten. Iedereen heeft af en toe wel eens een zo’n dag waarop je je tijd lijkt te vergooien. Er komt niets concreets uit je handen, en je zit overal maar wat aan te modderen. Verschillende dingen vragen om beurten je aandacht, en voor je goed en wel gestart bent met het ene, ben je alweer afgeleid door het andere. Terwijl je vloekt op jezelf omdat je er niet in slaagt om je voor langere tijd aan een taak te wijden, heb je alweer drie verschillende nieuwswebsites of social media gecheckt.

Maar het heeft geen nut om jezelf te frustreren. Als je hierdoor gefrustreerd geraakt, ga je de neiging hebben om dat achteraf te willen compenseren, waardoor je meer uren doorwerkt (waarin je ook niet optimaal van je tijd gebruik maakt, geef maar toe) en je jezelf nog minder rust gunt. Dit werkt alleen maar contraproductief op langere termijn. Aanvaard liever dat een onproductieve dag er af en toe bijhoort, en besluit indien mogelijk om je tijd aan andere dingen te besteden. Misschien is het zelfs een goed idee om de taak waaraan je bezig bent uit te stellen. Ik wil hiermee geen oproep doen tot bandeloze luiheid, maar wel tot meer acceptatie. Weet dat zogenaamd onproductieve bezigheden (zoals dagdromen en ontspanning) net zullen leiden tot een beter mentaal welzijn, en betere focus in de toekomst.

 

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Haydée:
Related Post