X

Purpuz Planner review: is hij je tijd en geld waard?

Wat is de Purpuz Planner?

Niet zomaar een agenda

De Purpuz Planner is een agenda. Maar het is veel meer dan gewoon een agenda. Het is een agenda die je helpt om na te denken bij wat je erin zet. De lezers van Work in Heels kennen ongetwijfeld het gevoel van heel veel te doen te hebben, en heel weinig tijd te hebben om dit alles rond te krijgen. Wel, precies daarbij helpt deze agenda. Hij laat je stilstaan bij waar je nu echt gelukkig van wordt, en wat je nu echt belangrijk vindt om te bereiken.

Van burn-out naar laaiend enthousiast

De ontwikkelaar van de Purpuz Planner, Clen Verkleij, is organisatiesocioloog en maakte in het verleden zelf een burn-out mee. Samen met zijn coach ging hij aan de slag om op een gezonde manier zijn balans terug te vinden. Eerst startte hij met terug gezond worden, en daarna startte hij met het schrijven van een boek over hoe je mensen gelukkig, gemotiveerd en productief kunt laten werken. Clen wou dat anderen ook een tool aangereikt kregen waarmee ze gebalanceerd en gelukkig kunnen werken en leven. Het resultaat is de Purpuz Planner.

Hoe werkt de Purpuz Planner?

Om met de Purpuz Planner aan de slag te gaan, moet je eigenlijk op het einde beginnen. Daar moet je namelijk eerst een aantal stappen doorlopen die je zullen helpen met het optimaal gebruiken van de planner. De Purpuz Planner biedt acht tools aan om van je droom werkelijkheid te maken.

  1. Purpuz map: helpt je dromen te visualiseren.

Dit is eigenlijk een ruimte waarin je aangeeft hoe je zou willen dat je leven er over drie jaar zal uitzien. Je kan daar je fantasie de vrije loop laten, en al je dromen opschrijven. Je kan een woordspin maken, een lijstje opschrijven,… Ik heb heel veel dromen voor de komende jaren. Als je benieuwd bent welke ik uitkoos voor deze Purpuz Planner: lees dan vooral verder.

  1. Purpuz matrix: helpt je dromen te ordenen

In de tweede stap word je aangemoedigd om het kaf van het koren te scheiden. Zoals ik al aangaf zijn er heel veel dingen die je kunt willen bereiken. In de tweede stap krijg je een oefening die je helpt in kaart brengen waar je nu werkelijk gelukkig van zult worden, en wat je werkelijk energie zal geven. Als je dus in de vorige stap heel veel zaken hebt opgeschreven of getekend, zal je hier je prioriteiten kunnen bepalen.

Een leuk extraatje: er is ook plaats om achteraf je doel scherp voor ogen te krijgen op een creatieve manier. Ik koos ervoor om een tekening te maken waarin verschillende droom-elementen aan bod komen. Op onderstaande foto wijs ik het uitgekozen doel voor de Purpuz Planner aan: mijn PhD afwerken.

  1. Purpuz plan: helpt om je doelen op te delen in stappen

Vervolgens moet je dit hoofddoel in een plan gieten, en er allemaal subdoelen rond maken. Je hebt niet in één stap een bloeiende carrière, en je maakt niet in één stap een doctoraat af. Deze Purpuz Planner wend ik aan om verschillende elementen van mijn carrière goed te doen lopen, met als focus het behalen van mijn PhD.

  1. Purpuz pad: helpt je om je doelen te voorzien van tijd en volgorde

Nadat je verschillende stappen in je plan hebt geïdentificeerd, wordt het tijd om hier een concrete inschatting van de nodige tijd aan te koppelen.

  1. Maandplanning: geeft je structuur en overzicht

In de maandplanning kan je de nodige tijd inplannen om je doelen te verwezenlijken. Je staat stil bij welke stappen je deze maand zal zetten, en denkt ook na over wat je nog meer wilt doen. Je kunt ook maanddoelen vooropstellen, aangeven welke stap dit is uit je plan, en ook de nodige tijd begroten.

  1. Weekplanning: geeft je jouw dagelijkse to do’s

Dit beschouw ik als de kern van de Purpuz Planner, want hier moet je het daadwerkelijk waarmaken. Je kan er weekdoelen invullen, je to do’s met bijhorende geschatte tijd invullen, tot op het uur je dag inplannen, en je hebt ook nog wat plaats vrij voor je eigen hersenspinsels.

  1. Dagreflectie: laat je stilstaan bij wat goed ging en waar je in kunt groeien

Onderaan iedere dag in de weekplanning is er ruimte om een overwinning en een punt waarin je nog moet groeien te noteren. Dit geeft je dus de kans om elke dag deze reflectie te maken. Als je dit consequent invult, kan dit veel informatie geven over je werkpatroon.

  1. Vragen aan jezelf: laat je stilstaan bij afgelopen maand, het heden en de toekomst

Na het einde van iedere maand is er een ruimer reflectiemoment voorzien. Je kan noteren wat je opvalt, of je voldoende tijd hebt gemaakt voor je dromen, waardoor je je hebt laten afleiden, enzovoort. Daarnaast sta je stil bij waar je nu gelukkig mee bent, en maak je alvast plannen om hieruit te leren voor de planning van de volgende maand.

Wat vind ik van de Purpuz Planner?

Mijn algemene mening

Een superhandige planningtool

De Purpuz Planner is één van de handigste planningtools die ik al heb gebruikt. Wie mijn artikel over bewust zonder smartphone leven heeft gelezen, weet dat ik voor sommige zaken nog graag beroep doe op ‘ouderwetse’ middelen. Dit zorgt ervoor dat ik veel minder snel afgeleid ben, en met pen en papier werken kan een enorme boost geven aan het waarmaken van je plannen. Als je iets opschrijft is het nog net iets ‘echter’ dan als je een digitale notitie maakt.

Het leerde me tijd te besteden aan de dingen die ik zelf belangrijk vond

In het dagelijkse leven gebruik ik dus een papieren agenda om mijn afspraken en deadlines te noteren. Hoewel mijn agenda zeer gevuld is, schrijf ik er toch geen stappen in hoe ik deze deadlines en andere doelstellingen zal bereiken. Slaagde ik dan vroeger niet in mijn doelstelling? Gelukkig wel. Gebeurde dit altijd op de meest efficiënte manier? Tja, daar valt over te discussiëren. Wat ik vooral geleerd heb van de Purpuz Planner is dat ik niet altijd de juiste prioriteiten legde. Dus niet zozeer mijn manier van werken is veranderd, maar wel het soort taken dat ik inplan.

Ik heb mijn taken door deze Purpuz Planner niet eerder af, want ik gebruik heel vaak de techniek van productief uitstellen. Maar ik plan wel andere taken in dan vroeger. Door de Purpuz Planner word je verplicht om na te denken over je prioriteiten. Waar word je nu echt gelukkig van? En wat kost je alleen maar veel energie? Dit is mij op korte tijd erg duidelijk geworden. Door de Purpuz Planner te gebruiken maak ik bewust tijd voor de belangrijke zaken, die zo belangrijk zijn dat je ze anders bijna zou vergeten. Je herkent dit gevoel vast wel. Je weet dat iets heel belangrijk is, maar door de dagelijkse taakjes en tal van afleidingen kom je er maar niet toe. Het knaagt, want diep in jezelf weet je wel waar je nu tijd aan zou willen besteden. Het is belangrijk, maar het is niet dringend. Tot het wel dringend wordt!

Is de Purpuz Planner je tijd en geld waard?

Is de Purpuz Planner je tijd en geld waard? Absoluut! De kans is groot dat je er een gelukkiger leven door krijgt, en als je het zo inplant kan deze planner je zelfs tijd en geld opleveren.

Handigheidjes en overbodigheidjes

De weekplanning: een lifesaver

De combinatie van agenda en to do-lijst is goud waard. Want hoe vaak schrijf je iets op je to do-lijst zonder het daadwerkelijk in te plannen? Juist, veel te vaak. En daarom wordt het uiteindelijk niet gedaan. De Purpuz Planner is hierin heel overzichtelijk, en geeft je net dat extra zetje om je taken daadwerkelijk uit te voeren, en zo je doelen te bereiken. Op verschillende plaatsen vind je de combinatie van agenda en to do-lijst terug, maar ik vond hem het handigst in de weekplanning.

Veel stappen

Persoonlijk heb ik net iets minder stappen nodig. Ik had al redelijk snel mijn doel voor ogen, en heb ook meteen een goed beeld van welke stappen er moeten gezet worden en hoeveel tijd ik ervoor moet begroten. Toch vind ik het goed dat al die deelstappen erin zitten. Het is namelijk ook goed mogelijk dat je in je hoofd nog met een abstract doel zit. Zelfstandige worden, een boek schrijven, een gezond gewicht bereiken, een succesvolle blog hebben,… Dan is het goed dat je nadenkt over iedere stap. Maar voor mij kon het iets beknopter. De Purpuz pad, de maandplanningen, de weekplanningen,… Ik heb heel veel geschreven (geen probleem, ik schrijf graag), maar het was voor mij niet strikt noodzakelijk.

Ik skipte de maandplanning. Shame on me!

Omdat de Purpuz Planner te groot is om overal mee te nemen, werk ik ook nog met een losse agenda. En dan wordt het wel veel om én de gewone agenda bij te houden, én de maandplanner in te vullen, én dit ook nog eens in het weekoverzicht te schrijven. Ik gebruik dus persoonlijk niet echt het maandoverzicht, maar ik gebruik wel de zogenaamde ‘maand check-in’s en de maanddoelen. Hierin kan je aangeven met wie je moet afspreken, waar je naar toe wilt, met wat je wil experimenteren, en hoe je jezelf zal belonen. De maanddoelen vind ik ook handig. Dan kan je op het einde terugkijken of al je kleinere stappen wel geleid hebben tot het afvinken van het ‘grotere’ maanddoel.

Inspirerende citaten en leuke opdrachten

Ik houd wel van een inspirerend citaat op zijn tijd. Deze planner had dit in overvloed! Als je net even een oppeppertje nodig hebt, staat daar wel iets dat je opnieuw motiveert. Of het doet je stilstaan bij waar je mee bezig bent. Elke week staat er ook een klein opdrachtje in dat je scherp houdt, of je levenskwaliteit en relaties kan verbeteren. Het is aan jou wat je er mee doet, maar ik vond het wel leuk.

Het werkboek als het volledige plaatje

Het werkboek dat je in het begin, maar aan het einde van het boek invult (volg je nog?) is niet alleen handig om je Purpuz Planner-reis mee te starten, het is ook goed om er af en toe eens naar terug te kijken.

Zelfs al werk je maar aan één ding: terugkijken naar het werkboek doet je stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt in je leven. En daar staat niet in: zoveel mogelijk op social media zitten, zoveel mogelijk uren kloppen, zoveel mogelijk mensen tevreden stellen,… Ik vond het heel fijn om af en toe eens uit te zoomen en het volledige plaatje te bekijken. Waarom doe je dit ook weer?

Wanneer is de Purpuz Planner echt iets voor jou?

Als je net als ikzelf bent, dan is de kans groot dat je alle ballen in de lucht probeert te houden. Je geeft het beste van jezelf op je werk, je probeert een fijne partner te zijn voor je geliefde, je wilt voldoende aandacht aan je familie besteden, je wilt je vriendschappen onderhouden, je wilt voldoende bewegen, en liefst nog af en toe gezond koken, je wilt ook nog tijd hebben voor zelfontplooiing, een leuke hobby beoefenen, jezelf niet voorbijlopen, een leuk feest organiseren, afspreken met die ene persoon die je een interessant zakelijk voorstel wilt doen, en ook nog naar de winkel gaan, en met je huisdier knuffelen, en je haar af en toe wassen, en en en… Tja, als je al die zaken tegelijk goed wilt doen, zal je niet alle ballen hoog kunnen houden. Er zal af en toe eens een bal genadeloos op de grond vallen. En dit moet ook kunnen.

Maar wat je vooral zal zien, is dat je iets wat belangrijk is voor jezelf niet serieus genoeg neemt. Er is altijd wel iets anders of dringenders te doen. En juist dan kan de Purpuz Planner een groot verschil maken. Ten eerste creëert het rust in je hoofd (je hebt niet meer het gevoel dat je jezelf constant achterna zit te hollen, want het is duidelijk wat je wilt en wat er moet gebeuren), en ten tweede maak je bewust tijd voor wat jij belangrijk vindt voor een gelukkig leven. Je leert prioriteiten te stellen, en je leert die ook na te komen. Dit ben je jezelf verschuldigd. Want het is jouw leven, en het zijn jouw dromen.

Pluspunten

  • Het doet je nadenken over wat je werkelijk belangrijk vindt in je leven.
  • Confronterend: ja, dit is een pluspunt! Het confronteert je met de verhouding tussen dingen die je wilt, en dingen die je daadwerkelijk doet. En het helpt je vervolgens om die verhouding weer recht te trekken.
  • Combineert to do’s met planning.
  • Voldoende ruimte voor reflectie.
  • Het eenvoudige design: de kaft is simpel en past binnen veel stijlen. Niet iedereen houdt namelijk van roze met bloemetjes.
  • Een mooie vormgeving: de agenda is super overzichtelijk, en wordt af en toe opgefleurd met een mooie foto of een citaat om bij stil te staan.

Minpunten

  • Hij is redelijk groot. Als je net als ikzelf naar het station fietst, een treinrit maakt, en vervolgens nog een flink eindje doorwandelt naar je kantoor, is hij niet zo handig om te vervoeren. Daarom heb ik nog steeds een zakagenda bij me.
  • Nederlands: ik bedoel niet de taal, want als je tot hier in het artikel bent geraakt is de kans redelijk groot dat je het Nederlands goed beheerst. Ik bedoel dat niet alle Nederlandse feestdagen dezelfde zijn als de Belgische feestdagen. Dit stoort natuurlijk niet als je in Nederland woont, maar veel lezers van Work in Heels wonen in België. Pakjesavond (= Sinterklaas) valt in Nederland bijvoorbeeld op 5 december in plaats van op 6 december. Verder hebben ze ook Koningsdag, Nationale Dodenherdenking (4 mei), en andere feestdagen die in België niet gekend zijn of op een andere datum vallen. Maar laat dit de pret vooral niet drukken! Dit heeft me persoonlijk geen enkele keer gestoord. Ik zet het er vooral bij voor mensen die sterk afhankelijk zijn van feestdagen voor hun werk.
  • Het kan veel schrijfwerk zijn. Zoals ik al aanhaalde, kan het schrijfwerk soms behoorlijk omvangrijk zijn. Maar als je echt ten volle van de Purpuz Planner wilt profiteren, zal dit je waarschijnlijk geen windeieren leggen.

Waar kan je de Purpuz Planner verkrijgen?

Je kan de Purpuz Planner kopen op de webshop van de officiële website van deze agenda. Daar vind je ook nog getuigenissen, ondersteuning, en het antwoord op vragen die je eventueel kunt hebben over de aanschaf en het gebruik van de Purpuz Planner.

Daarnaast kan je de Purpuz Planner voor 2019 ook gewoon op bol.com kopen.


Disclaimer: dit artikel bevat een gekregen product

Haydée:
Related Post