28
jul
2017
Power Woman

Power Woman: een krachtige term of geknipt voor Morphing Time?

De laatste tijd liggen termen die specifiek verwijzen naar een vrouwelijk rolmodel, leidinggevend of onafhankelijk figuur zwaar onder vuur. In veel artikelen kan ik me helemaal vinden, zoals bijvoorbeeld het artikel Over Girlbosses en Bossladies’, van Anouck Meier. Zelf bezig ik de term ‘Power Woman’ graag op mijn blog, wat in principe ook onder deze categorie zou kunnen vallen. Hoe is dit te rijmen met een blog die vrouwen juist wil aanmoedigen om hun professionele dromen te verwezenlijken, en die net rollenpatronen wilt doorbreken?

De verzameling der rolmodellen

Power Woman

Er bestaan vrouwelijke en mannelijke voorbeeldfiguren die ik interessant vind als rolmodel. In het schema hierboven is er ook plaats voor een minder binaire opdeling. Ik zou dus een rubriek ‘Power Person’ kunnen oprichten, ook al klinkt deze alliteratie behoorlijk grappig en doet dit denken aan de notoire Power Rangers. Waarom kies ik er dan alleen voor de term Power Woman? Ik vind dat we al overspoeld worden door mannelijke rolmodellen, mannen met topfuncties, mannelijke ondernemers, mannelijke leidinggevenden, enz… Die mannen mogen er gerust zijn, maar de groep vrouwen die aandacht krijgt is serieus ondervertegenwoordigd. Deze vrouwen aan het woord laten in een vaste rubriek onder de categorie ‘Women Empowerment’ past dus zeker in een carrièreblog die gericht is op vrouwen.

Wat is een Power Woman?

Met de rubriek ‘Power Woman’ wil ik vooral inspirerende vrouwen een plaats geven op deze blog. Er is namelijk een grote nood aan rolmodellen voor jonge vrouwen die een carrière willen uitbouwen. Dat kan een academische carrière zijn, een loopbaan als zelfstandige, een politieke carrière, een carrière in de ICT-sector,… In de traditionele media is er volgens mij een tekort aan vrouwelijke rolmodellen, en ik wil met mijn blog meer vrouwen aanmoedigen om hun gewenste loopbaan vorm te geven. De naam ‘Power Woman’ is dan ook vooral bedoeld als iemand waar je naar kan opkijken, iemand die een voorbeeld kan zijn. Absolute macht en kracht is hier minder van belang. Weinig mensen voelen zichzelf altijd ‘krachtig’, maar veel vrouwen kunnen anderen wel kracht geven of ‘empoweren’ als voorbeeld.

Is de toevoeging van het geslacht nodig?

In mijn opinie is het antwoord hierop ‘neen’. Als je een vrouwelijke CEO aankondigt zeg je niet de ‘bosslady’. Dit is in de meeste contexten zelfs erg ongepast. Critici van woorden als ‘girlboss’ en dergelijke geven vaak aan dat de toevoeging van het geslacht kan impliceren dat een gewone ‘boss’ dus per definitie altijd een man is. Dit zou de stereotypen alleen maar versterken in plaats van deze uit de wereld te helpen. ‘Boyboss’ is niet ingeburgerd, wat erop wijst dat zij geen extra voorvoegsel nodig hebben om als ‘baas’ te worden aanzien. Waarom zouden vrouwen dit dan wel nodig hebben?

Zelf gebruik ik het woord ‘girlboss’ dus niet, al snap ik wel waarom anderen het gebruiken. Vooral in het beginstadium van het gebruik van deze term, zou het bij sommige vrouwen kunnen zorgen voor meer identificatie met het woord ‘boss’, in die zin dat dit een vrouwelijke connotatie krijgt. Maar zoals Anouck Meier aangeeft: er bestaan betere alternatieven.

Wie geïnteresseerd is in dit thema, leest misschien graag de volgende artikelen:

 

Los van de hele girlboss-discussie vind ik dat er niks mis is met vrouwen prominent in beeld te brengen als inspirerende personen, met diverse carrières en waardevolle adviezen. En aangezien het allemaal vrouwen zijn die anderen kunnen ‘empoweren’ met hun verhaal, en ik toch iets na ‘Power’ moet zetten, blijf ik ze voorlopig gewoon Power Women noemen.

O ja, Anouck, ik probeer meteen enkele van je hashtags uit:

#powerwoman #theboss #boss #beingboss #owningit #myownboss.#zekervanhaarzaak #changetheratio, #ask4more #banbossy

Power Woman

Photo by Omar Lopez on Unsplash

You may also like

Sokken stoppen
Waarom het feministisch is om je eigen sokken te stoppen
Lachende vrouw
De te aanwezige vrouw
Huishouden
Wie doet het meest in het huishouden?
Fietsen door de bomen in Limburg
Een update: hoe heb ik de tijd in mijn verlof besteed?
emotionele arbeid
Onzichtbare ongelijkheid in het huishouden: emotionele arbeid | Of waarom mannen niet aan verjaardagen denken
Zelfstandige worden als belgische blogger
Zelfstandige in bijberoep worden als Belgische blogger? Dit is wat je moet weten

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.