22
mei
2018
digitale geest

Ghosting | De digitale geest: waarom laat iemand niets meer van zich horen?

Er is weinig dat zo frustrerend is als een contactpersoon die van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn. Dit fenomeen wordt ook wel ‘ghosting’ genoemd. Ik heb het nu niet over mensen die uit vergetelheid of door een druk schema een bericht onbeantwoord laten. Dit kan iedereen eens overkomen, en als je de persoon aan het bericht herinnert, krijg je vaak alsnog antwoord.

Ghosting of digitale geesten: mensen die niets meer van zich laten horen

Waar ik het nu over heb is over de echte digitale geesten. De mensen die na een leuke date niets meer van zich laten horen, de werkgevers die na een sollicitatie geen teken van leven meer geven, de opdrachtgever die plots in rook is opgegaan… Ook ik heb ervaring met een aantal digitale geesten. Mensen die na een goed contact plots niet meer antwoorden. Een adverteerder voor een blogpost waar ik wekenlang contact mee heb, en op het moment dat ik het afgewerkte artikel doorstuur, geen enkele van mijn mails of telefoons beantwoordt. Gelukkig heb ik niet zo vaak te maken met digitale geesten, maar àls je er contact mee hebt, kan het enorm frustrerend zijn.

ghosting: waarom laat iemand niets meer van zich horen

Waarom laat iemand niets meer van zich horen?

In eerste instantie zoek je uitvluchten waarom de ander niet antwoordt. In tweede instantie begin je te twijfelen aan jezelf. En in derde instantie denk je dat de ander gewoon erg onbeleefd is en een confrontatie of een minder leuke boodschap uit de weg gaat. Dat laatste is meestal het beste stadium, maar het duurt helaas een tijdje voordat je jezelf in dit stadium bevindt.

De 3 stadia van het genegeerd worden

Stadium 1: uitvluchten zoeken voor de ander

De reden is dat het ook werkelijk mogelijk is dat de ander een goede reden heeft om niet te antwoorden. In het eerste stadium ga je daarom dingen denken als:

  • Misschien is ze net op vakantie
  • Misschien heeft hij problemen met internet
  • Misschien heeft hij het te druk op zijn werk
  • Misschien is ze net op teambuilding
  • Misschien heeft ze mijn mail per ongeluk gewist
  • Misschien doet hij een digitale detox
  • Misschien vindt hij me ook leuk en wil hij niet te gretig overkomen
  • Misschien ligt er net een familielid op sterven
  • Misschien vinden ze mijn brief zo goed dat ze meer tijd nodig hebben om een antwoord te schrijven dat ten volle hun waardering weerspiegelt
  • Misschien heeft zijn sekteleider verboden om nog contact met mij te hebben
  • Misschien is het bedrijf in brand gevlogen en hebben ze de kans nog niet gehad om mij te verwittigen

Vaak ga je na een paar dagen een extra poging doen om de ander te bereiken. Kan je ergens nog andere contactgegevens vinden? Kan je een collega bereiken? Het vervelende is dat je niet veel kan doen zonder je een stalker te beginnen voelen. Dus je probeert niet te overdrijven in je contactpogingen, en bedenkt snel nog wat excuses waarom de ander niet antwoordt.

Stadium 2: twijfelen aan jezelf

Maar hoe meer tijd er verstrijkt, hoe onwaarschijnlijker de excuses worden. En dan kom je op het punt waarop je aan jezelf moet toegeven dat de andere persoon zeker je bericht(en) heeft gezien, maar er bewust niet op antwoordt. Op dat moment is het erg verleidelijk om aan jezelf te beginnen twijfelen. Was ik niet goed genoeg? (Misschien niet, maar wel goed genoeg om je dat mee te delen.) Vond hij me te opdringerig met al mijn berichten? (Mocht je meteen antwoord gekregen hebben, zou dit probleem zich al niet gesteld hebben.) Vond ze mijn geleverde werk ondermaats van kwaliteit? (Zou kunnen, maar dan had ze op zijn minst feedback kunnen meegeven waaraan je iets had.) Ben ik ergens volledig de mist in gegaan op het sollicitatiegesprek? (Vast niet, en je kan niet zo zwaar de mist in gaan dat je achteraf geen antwoord verdient.) Kon mijn date me niet uitstaan? (Dat zou wel duidelijk geworden zijn. Je date durft je gewoon niet te zeggen dat het niks wordt.).

Belangrijk is om niet te lang in die fase te blijven zitten. Het is normaal om aan jezelf te twijfelen, maar je moet niet te veel waarde hechten aan de gedachten die dan in je opkomen. Nu moet je naar het meer objectieve stadium 3 overgaan.

Stadium 3: inzien dat iemand onbeleefd de confrontatie uit de weg gaat

De waarheid is dat de ander misschien wel redenen kan hebben om je niet meer te willen horen, of om geen verdere samenwerking met je voort te zetten, maar dat die reden nooit erg genoeg is om de ander geen kort beleefd antwoord te kunnen geven. De echte reden waarom mensen aanhoudend je berichten blijven negeren is omdat ze het niet aandurven om te antwoorden. Het is voor niemand prettig om een confrontatie aan te gaan of een minder leuke boodschap over te brengen. Maar sommigen zijn er bijzonder afkerig van en zijn liever onbeleefd door anderen in het ongewisse te laten, dan even door de zure appel heen te bijten.

Lees ook: waarom het oké is om anderen te beledigen

Een oprechte vraag verdient een antwoord

Aan alle digitale geesten: een oprechte vraag verdient een antwoord. Eén duidelijk negatief antwoord. Je hoeft je niet verplicht te voelen om tot in het oneindige te blijven communiceren met iemand. Maar als je niet meer wilt communiceren met iemand om wat voor reden dan ook, zeg het dan éénmaal. Dat is voldoende. Als de andere persoon blijft aandringen, is het je recht om er niet meer op in te gaan.

Ben je bang om iemand anders zijn gevoelens te kwetsen? Besef dan dat een beleefde en duidelijke neen zoveel makkelijker te verwerken is dan een eeuwig durend mysterie over waar het is misgelopen. Houd anderen niet nodeloos in spanning, want het vergt ook mentale energie om voortdurend een antwoord af te wachten dat er maar niet komt.

Ik weet dat het niet altijd makkelijk is. Bij een onverwachte hartstochtelijke liefdesverklaring wil je het bericht het liefst gewoon wegklikken en doen alsof je het nooit gezien hebt. En melden dat je niet wilt ingaan op een offerte, is ook geen taakje waar je halsreikend naar uitkijkt. Maar je bent het de ander wel verschuldigd om een antwoord te geven. Diens tijd, verwachtingen of gevoelens zijn reëel.

Makkelijke zinnetjes die je kan zeggen als je geen verder contact met iemand wilt

Het is nooit leuk om een negatief antwoord te geven. Nochtans hoef je geen lange uitleg te geven als je geen contact meer wilt met iemand, of als je niet meer geïnteresseerd bent in diens diensten, producten, of persoon. Je kunt het alleen wel laten weten dat je geen contact meer wilt. Of je dat op een zachte of een directe manier doet, als je graag een korte uitleg geeft of geen verantwoording wilt geven is volledig aan jou. Maar je kunt het wél zeggen. De volgende zinnetjes kan je gebruiken als je geen verder contact met iemand wilt:

  • Bedankt voor het compliment, maar ik ben niet geïnteresseerd.
  • We danken u voor uw sollicitatie, maar hebben een kandidaat gevonden die een betere match was met onze organisatie/meer relevante ervaring kon voorleggen/…
  • We kunnen helaas geen positief gevolg geven aan uw verzoek.
  • We zouden opteren om de samenwerking stop te zetten.
  • Ik vond het een leuke date, maar laat het liever bij die ene leuke date.
  • Het voorgestelde product voldoet niet aan de verwachtingen, een verdere samenwerking is hierdoor helaas uitgesloten.
  • Ik zou graag deze gebeurtenis/periode achter me laten, en verder geen contact meer hebben.
  • Bedankt voor uw voorstel, maar het leunt niet aan bij wat ik precies zoek.

Zo, nu is er geen enkel excuus meer om een digitale geest te zijn!

Heb jij ooit te maken gehad met ghosting of een digitale geest? En herken je de verschillende stadia die ik in dit artikel omschreven heb?

digitale geest
Bron afbeeldingen: Unsplash

You may also like

dearcatcallers
Moedige vrouw heeft genoeg van mannen die haar naroepen, en plaatst ze te kijk op Instagram
Bh-beugel
Overleef 4 vervelende vrouwelijke kledingproblemen dankzij deze simpele trucs
wacht maar tot je kinderen hebt
Waarom ik gek word van de zin “wacht maar tot je kinderen hebt.”
Onproductiviteit
De productiviteit van de onproductiviteit
Maxime Hamou
Iemand lastigvallen op het werk: steeds een domper op de feestvreugde
catcalling
“Mooi beest.” Wanneer catcalling je als een hond doet voelen.

3 Responses

    1. Haydée

      Eigenlijk jammer dat het herkenbaar is, maar dat is nog maar eens een bewijs: het ligt niet aan jou. 🙂

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.